Astăzi, 27 ianuarie, la sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur la Constantinopol, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul închinat acestui sfânt antiohian din cadrul Centrului Pastoral-Misionar „Sf. Cuv. Ioan Casian“ din incinta Centrului eparhial.

La slujbă au participat şi slujitori şi ostenitori din administraţia eparhială.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşit un Parastas pentru vrednicii de pomenire ierarhi ai Eparhiei Dunării de Jos, trecuţi la cele veşnice.

Programul liturgic a continuat cu cel filantropic la Cantina eparhială „Sf. Ierarh Nicolae“ de la demisolul aşezământului, cu oferirea unei o mese calde pentru cei 70 de angajaţi ai Centrului eparhial pentru şi cei 50 de asistaţi social.

De mai bine de 25 de ani, Cantină socială oferă hrană zilnic, în sistem catering, potrivit normelor legale în vigoare, unui număr de 120 persoane.

Deschiderea acesteia a însemnat un ajutor oferit în special celor ce se adresau Biroului de Asistenţă Socială eparhial, devenind un exemplu de activitate pentru toţi slujitorii Eparhiei Dunării de Jos în sprijinirea persoanelor aflate în risc social.

Sursele de finanţare provin din fondurile proprii ale Centrului eparhial şi din sponsorizări.

Centrul Pastoral-Misionar „Sf. Cuv. Ioan Casian“, în cadrul căruia se află şi Capela ocrotită de Sfântul Ioan Gură de Aur, este alcătuit din săli de conferinţe, spaţii de cazare şi un punct filantropic pentru persoanele defavorizate din municipiul Galaţi.

Acesta a fost construit la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în perioada 2000-2006, şi sfinţit la data de 17 octombrie 2006, în cadrul manifestărilor prilejuite de resfinţirea Catedralei Dunării de Jos şi de aniversarea a 100 de ani de la aşezarea pietrei de temelie a acesteia.

La 13 noiembrie 2007, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, când s-au împlinit 1600 de ani de la trecerea marelui păstor al Constantinopolului la cele veşnice, chiriarhul Dunării de Jos a târnosit Capela cu hramurile „Sf. Ioan Gură de Aur“ şi „Sf. Cuv. Macrina“, situată la nivelul superior al clădirii şi amenajată cu cele necesare slujiri.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale