Seria manifestărilor cultural-educaţionale dedicate ocrotitorilor spirituali ai învăţământului telogic au continuat astăzi, 26 ianuarie, cu simpozionul studenţesc: „Teologia ca imn închinat Preasfintei Treimi, la Sfinţii Trei Ierarhi“.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, prin Centrul de Cercetare Teologică şi Interdisciplinară „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi Cercul de Liturgică şi Patristică.

Simpozionul s-a desfășurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în Aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi a reunit laolată, atât faţă către faţă, cât şi prin intermediul unui platforme de comunicare on-line, cadre didactice universitare de la specializările Istorie, Filosofie şi Teologie, masteranzi, studenţi, oameni de cultură şi preoţi.

În cuvântul adresat celor prezenţi, chiriarhul Dunării de Jos a arătat că Sfinţii Trei Ierarhi sunt exemple pentru prietenia dintre tineri şi de la ei avem răspunsuri adecvate pentru provocările lumii contemporane.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a precizat că aceşti sfinţi sunt modele care rămân veşnice şi pilde de urmat de către studenţii şi profesorii şcolilor teologice, dar şi de clericii şi credincioşii noştri.

 În partea a doua a simpozionului, profesorii invitaţi au dezbătut aspecte importante din teologia Sfinţilor Ierarhi, cinstiţi în aceste zile în Biserica Ortodoxă, între prelegerile suţinute numărându-se titluri precum: „Repere din viaţa şi opera Sfinţilor Trei Ierarhi, cu aplicări în viaţa Bisericii, astăzi“, „Principii de pastoraţie şi îngrijire a vârstnicilor, în «Omiliile» Sfântului Ioan Gură de Aur“, „Grija pentru bătrâni, în lucrarea filantropică a Sfântului Vasile cel Mare“, „Scurtă analiză teologică a imnografiei zilei de 25 ianuarie, privind personalitatea Sfântului Grigorie de Nazianz“, „Slujirea preoţească după Sfântul Ioan Gură de Aur“, „Rugăciunea la Sfântul Vasile cel Mare“ ş.a.

În cadrul evenimentului au fost prezentate o expoziţie de carte bisericească şi o colecţie cu titluri din opera Sfinţilor Trei Ierarhi, publicate în ultimii ani în limba română.

La final, a fost săvârşit un Parastas pentru cadrele didactice, studenţii şi masteranzii Departamentului de Teologie, trecuţi la cele veşnice.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale