Ziua de prăznuire a Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan a însemnat, pentru cadrele medicale şi micii pacienţi ai Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Galaţi, un moment de bucurie duhovnicească şi mângâiere în suferință, întrucât această instituţie medicală din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali.

Cu acest prilej, un sobor de preoţi din slujirea socială şi de la parohii din municipiul Galaţi a oficiat astăzi Sfânta Liturghie în capela din curtea spitalului gălăţean.

În continuare, în prezenţa cadrelor medicale, a autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu şi parastasul pentru toţi fondatorii, ostenitorii, binefăcătorii şi angajaţii Spitalului de Copii din Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi doctori şi despre implicarea exemplară în ajutorare celor aflaţi în nevoi, amintind totodată şi de buna colaborare ce există între slujitorii sfintelor altare şi medicii din municipiul Galaţi.

„Sărbătorirea Sfinților Doctori fără de plată Chir și Ioan astăzi, în capela ce le este consacrată,din cadrul Spitalului de Copii care poartă același nume de doctori vindecători, a însemnat, mai întâi,o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru contribuția deosebită a cadrelor medicale din acest spital în iubirea sinceră față de copii. Credem și vedem că, în această clinică, cei mici tratați nu sunt niște pacienți, ci sunt proprii fii ai cadrelor medicale. Acest fapt este constatat adesea și de către mămicile care vin cu copiii lor aici și au posibilitatea alternativ a unui consult la medic și a unui consult în fața Sfântului Altar. Atât preotul de suflet, cât și preotul pentru trup privesc împreună cu multă dragoste la sănătatea copilului“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Chiriarhul a mai arătat că în cadrul Parteneriatului româno-german, iniţiat în data 2 iunie 2014 şi intitulat „Galaţi 2020“, prin conlucrarea, în domeniul social, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord, a fost demarat proiectul de înfiinţare, la Galaţi, a unei Clinici pentru Tratarea şi Recuperarea Copiilor bolnavi de Cancer, în parteneriat cu specialiştii din corpul de medici gălăţeni din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ din Galaţi, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, Primăria și Consiliul Județean Galați.

Lucrările de construcție la această clinică au demarat și până la sfârșitul anului 2020 ar trebui să avem finalizate spațiile ambulatoriului pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii, a formaţiunilor tumorale solide şi a celor de sânge.

În continuare, Părintele Arhiepiscop s-a rugat pentru sănătatea și tot ajutorul tânărului liceean Ionuţ Tudorie, în vârstă de 17 ani din Galaţi, diagnosticat cu o formă rară şi agresivă de cancer.

Ierarhul a arătat că în perioada următoarea, Ionuț trebuie să reuşească să ajungă la tratament specializat la o clinică din Germania, însă acest lucru se poate realiza cu sprijinul oamenilor buni care doresc să-i fie alături în această grea încercare prin care el trece.

După slujirea liturgică, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, împreună cu preoţii slujitori şi cadrele medicale au vizitat saloanele unde sunt internaţi copiii, încurajându-i să treacă mai ușor peste suferinţă şi oferindu-le iconițe și daruri.

Spitalul pentru copii din Galaţi este unul din cele şase spitale clinice şi de urgenţă pentru copii din România și primul spital din judeţul Galaţi care de aproape trei decenii i-au fost rânduiţi ocrotitori spirituali.

***

În anul 2011, la data de 3 octombrie, la deschiderea cursurilor noului an universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi s-a aşezat piatra de temelie la noua capelă din curtea spitalului, de către Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa dlui prof. univ. dr. Aurel Nechita, iniţiator, susţinător şi donator pentru lucrările de zidire ale acestui sfânt locaş, împreună cu Primăria Municipiului Galaţi şi alţi creştini dornici să ajute la edificarea acestei capele, cu implicarea conducerii unităţii, prin d-na manager Victoriţa Ştefănescu, a cadrelor medicale universitare şi a oficialităţilor locale de la acea vreme. La această «clinică duhovnicească» au început lucrările pe 23 octombrie 2011, reuşindu-se ca, până pe 10 decembrie, să se ajungă cu lucrarea la cota de +4 m, din cei 15 m cât are în prezent turla cea mare.

Capela a fost inaugurată tot în 2012 –«Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor», în cadrul sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, pe data de 28 noiembrie. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, împreună cu Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolit al Corintului, în prezenţa unui numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, Capela «Sfinţii Chir şi Ioan» (pomeniţi pe 31 ianuarie) a primit ca ocrotitori şi pe Sfântul Luca – Arhiepiscopul Crimeii (11 iunie) şi Sf. Cuv. Patapie (8 decembrie).

Pe parcursul anilor 2013-2014 s-a reuşit pictarea catapetesmei, de către pictorii Răzvan şi Mihaela Bădescu.

În anul 2015 s-au desfăşurat procedurile pentru începerea picturii în tehnica frescă, şantierul începând în data de 9 decembrie 2015 şi finalizându-se la 1 august 2017. Pictura a fost realizată de zugravul Valentin Palade şi colaboratorii săi.

După finalizarea lucrărilor de pictură, înfrumusețare și dotare cu cele necesare slujirii, la 31 ianuarie 2018, chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de sfințire a capelei.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale