La împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a organizat o manifestare cultural-educativă dedicată acestei sărbători.
Evenimentul a debutat în dimineața zilei de 24 ianuarie, în capela seminarului gălățean cu săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum de către preoții profesori, în prezența cadrelor didactice și a elevilor acestei școli.
În continuare, în Sala de festivități a Seminarului Teologic, doamna Valentina Cuza Ghiță, profesor de istorie în cadrul școlii seminariale gălățene a susținut comunicarea științifică intitulată „Alexandru Ioan Cuza pârcălab de Galați și domnul Unirii“.
„Activitățile desfășurate astăziau avut ca scop descoperirea de noi aspecte ale istoriei locale în cadrul cărora domnitorul Alexandru Ioan Cuza a avut un rol important, atât în funcția de președinte al județului Covurlui, cât și în funcția de pârcălab de Galați. Domnitorul a urmărit dezvoltarea acestor zone dunărene, intenționând la un moment dat chiar să pună bazele unei capitale a principatelor nou unite, la confluența Dunării cu Siretul, între cele două viitoare județe, Galați și Brăila“, a precizat dna prof. Valentina Cuza Ghiță.
La acest eveniment au participat cadre didactice și elevi ai seminarului gălățean, care au evocat personalitățile dunărene ale timpului, implicate în înfăptuirea Unirii de la 1859.
Seminariștii și oaspeții au putut audia câteva cântări din epocă, între care imnul „Hora Unirii“, unii dintre elevi recitând poezii din literatura română, dedicate evenimentului istoric de la 1859.