Ziua Culturii Naţionale şi omagierea poetului naţional Mihai Eminescu au fost sărbătorite şi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în prezenţa a numeroşi credincioşi, dar şi a elevilor seminarişti.

Corul Catedralei arhiepiscopale a oferit răspunsurile liturgice, în simfonie cu Corul „Camerata Juventus“ alcătuit din elevi seminarişti şi tineri de la prestigioase colegii gălăţene.

La momentul chinonicului, Corul „Camerata Juventus“ a prezentat poporului un concert de creaţii muzicale ale compozitorilor clasici, alcătuite pe cele mai frumoase versuri ale creaţiei eminesciene, de inspiraţie religioasă.

În continuare, în prezenţa tuturor credincioşilor, a fost oficiată cuvenita slujbă de pomenire pentru poetul naţional, Mihai Eminescu.

„Dumnezeu ne-a ajutat să arătăm prelungirea recunoştinţei din tema Evangheliei de astăzi în darul mare şi sfânt al culturii noastre naţionale, care este mereu încălzită, luminată şi transmisă din generaţie în generaţie de „Luceafărul“ spiritualităţii noastre româneşti, Mihai Eminescu.

Cum au arătat câţiva copii astăzi în Catedrală, este bine să nu uităm să ne întrebăm dacă Eminescu doarme bine în patul inimilor noastre, dar să uităm că el este trecutul, ci că este permanent prezentul copiilor, tinerilor şi întregului neam românesc, pentru totdeauna! Acesta este Mihai Eminescu!“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

La final, ierarhul a invitat tinerii liceeni la Reşedinţa arhiepiscopală pentru un scurt dialog de suflet despre „Luceafărul poeziei româneşti“ şi pentru bucuria unei agape creştine.

Tot astăzi, la statuia lui Mihai Eminescu din parcul care-i poartă numele, reprezentanţi ai unor instituţii de cultură şi de învăţământ din municipiu, au participat la o serie de manifestări culturale dedicate poetului naţional.

Actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini“, elevi şi studenţi, dar şi numeroşi iubitori de Eminescu, au evocat personalitatea marelui poet, au recitat poezii şi au interpretat scenete care ilustrează chipul şi opera celui care a însufleţit cultura românească.

Pe ritmuri de fanfară, cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori la statuia lui Eminescu.

Cantine sociale