În ziua de 16 ianuarie a fiecărui an, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte „Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru“, Arhiepiscopia Dunării de Jos îşi îndreaptă toată atenţia către penitenciare, acolo unde o parte din creștini trăiesc sub „lanţul“ privării de libertate.
La iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sectorul social-misionar al eparhiei, în colaborare cu conducerea penitenciarelor din Galaţi şi Brăila a organizat cu acest prilej, programe pastoral-misionare şi social-filantropice.
În capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului Galaţi, un sobor de preoţi din municipiu dar şi din slujirea socială au săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în prezenţa persoanelor private de libertate şi a cadrelor acestei instituţii.
Soborului slujitor s-a adăugat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, după oficierea unei slujbe de mulţumire a săvârşit slujba de binecuvântare a începerii lucrărilor pentru noua biserică ce se va zidi în curtea penitenciarului. Au fost vizitate şcoala, atelierul de pictură unde, în prezent, pe lemn din vechea construcţie a penitenciarului, impecabil conservat de 130 de ani, se pictează crucea ce va fi aşezată pe Altarul noii biserici.
După ce au fost vizitate şi magaziile în care se află depozitat materialul lemnos şi cărămida, importante mărturii din trecut, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „este poate cel mai potrivit început al sărbătorilor închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, când, la Penitenciarul din Galaţi se pune început bun pentru zidirea unei noi biserici – memorial şi relicvar –, fiecare material din piatră, din cărămidă şi din lemn aparţinând acestui loc de chin şi suferinţă a deţinuţilor din anii grei ai dictaturii“.
Manifestări asemănătoare s-au desfăşurat şi la Penitenciarul din municipiul Brăila, delegat fiind pc. pr. protoiereu Gheorghe Marinescu, unde, după săvârşirea Sfintei Liturghii, persoanele private de libertate au susţinut un mic program cultural artistic de poezie cu tematică religioasă şi muzică psaltică.
La final au fost înmânate diplome de merit persoanelor care s-au evidenţiat în activităţile religioase ale anului 2012.
La Penitenciarul pentru minori şi tineri din Tichileşti, judeţul Brăila, minorii de la regimul semideschis au participat la Sfânta Liturghie, după care, în sala de festivităţi a instituţiei pc pr. Ovidiu Soare a susţinut o conferinţă cu tema „Despre persecuţia creştinilor şi libertate”.
În toate cele trei instituţii din Galaţi şi Brăila, persoanele private de libertate prezente la manifestări au primit pachete cu alimente, obiecte de primă necesitate, calendare, cărţi de rugăciune şi alte daruri de suflet.