În prima zi a anului 2010, Aşezământul filantropic eparhial “Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi şi-a serbat hramul. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Casian a adus de la Catedrala Arhiepiscopală noua raclă din argint masiv, în care au fost aşezate fragmente din moaştele Sf. Vasile cel Mare la care s-au putut închina credincioşii prezenţi, personalul aşezământului, soborul de maici, precum şi copiii şi tinerele asistate. În cuvântul său, ierarhul Dunării de Jos a subliniat importanţa pentru fiecare credincios a pildei vieţii acestui mare sfânt al Bisericii – cinstit în anul ce a trecut ca dascăl al rugăciunii şi vieţii liturgice, al vieţii monahale, al familiei creştine şi al operei filantropice.

Acest complex bisericesc de asistenţă socială, aflat sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare, a fost înfiinţat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-39) de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, ÎPS Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată şi, după ample lucrări de reamenajare şi dotare, a fost inaugurată în anul 1999, în prezenţa Sanctităţii Sale, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului şi a vrednicului de pomenire Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Aşezământul filantropic, aflat sub ocrotirea Sf. Vasile, găzduieşte în prezent un Centru de Plasament Rezidenţial în cadrul căruia sunt îngrijite 25 de tinere provenite din familii defavorizate. De asemenea, aici funcţionează Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale “Speranţa”, recent inaugurat, care acordă asistenţă psiho-pedagogică, meditaţii gratuite şi o masă zilnic pentru un număr de 35 de copii, precum şi Centrul de Asistenţă Medicală şi Laborator de Analize “Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, în cadrul căruia funcţionează patru cabinete medicale (ecografie, stomatologie, medicină generală şi laborator analize) deservite de medici specialişti şi care oferă zilnic asistenţă medicală gratuită la peste 30 de persoane (pensionari, elevi, studenţi etc). În cadrul aceluiaşi complex fiinţează din anul 2000 şi Mănăstirea “Sf. Vasile cel Mare”, ale cărui maici se ocupă de educaţia duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.

Cantine sociale