Şi în acest an, în prima Duminică a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în toate parohiile au fost organizate ample manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale prilejuite de cinstirea Duminicii Ortodoxiei.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, programul a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian împreună cu preoţii şi diaconii acestui sfânt locaş, la care au participat numeroşi credincioşi gălăţeni, dar şi foarte mulţi copii şi tineri cu icoane în mâini.

La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari și foarte mulți credincioși au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură Părintele Arhiepiscoap a subliniat importanța icoanei în viața creștinilor și necesitatea săvârșirii faptelor bune în societatea de astăzi, în care individualismul se manifestă din ce în ce mai des.

În prelungirea Sfintei Liturghii, tinerii iconari şi o parte din credincioşi au pornit în tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Aici, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați a deschis programul printr-un mini-concert de imne specifice Postului Mare.

În continuare, a fost vernisată cea de-a XVIII-a ediție a expoziţiei de icoane, intitulată „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română“.

În cadrul acesteia au fost expuse numeroase lucrări iconografice ale tinerilor seminarişti, dar şi icoane pe lemn, sticlă și din seminte realizate de elevi ai Liceelor de Artă şi ai Palatelor de copii din Galaţi şi Brăila, ai Clubului Copiilor din Tecuci, ai Centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi.

Totodată, au putut fi admirate câteva portrete şi schiţe în creion cu personalități ce au contribuit la realizarea Marii Uniri, realizate, în special, de studenţii Facultăţii de Arte.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că „arta este o încercare de a sintetiza tot ce este mai luminos din creația lui Dumnezeu. În umbrele păcatelor noastre intervin luminile lui Dumnezeu care strălucesc și ne unesc ca într-o icoană. Aceasta este icoana văzută a bisericii.

Expoziția de astăzi este un pas către noi înșine prin care ne luminăm și ne împărtășim din aureolele ce reprezintă lumina raiului în lumea noastră pământească, iar cei premiația astăzi sunt de două ori icoane, întrucât în primul rând toți sunt bine făcuți după chipul lui Dumnezeu, iar în al doilea rând ei sunt cei care ne reproduc și ne aduc nouă în față icoanele care nu sunt pictate doar cu culoare, ci sunt pictate cu tinerețe, credință și har“.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – Frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, precum şi alte ustensile specifice picturii.

Duminica Ortodoxiei în Protoieria Tecuci

Cantine sociale