După tradiţie, la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se derulează ample acţiuni filantropice îndreptate către persoanele cu venituri reduse, vârstnici şi familii cu mulţi copii, aflate în evidenţa parohiilor, sau către semenii aflaţi în instituţiile de asistenţă socială şi medicală din judeţele Galaţi şi Brăila: cămine de copii, aziluri de bătrâni, spitale şi penitenciare.

În acest program social-filantropic, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-au implicat peste 100 de parohii din întrega Eparhie, preoţii parohi, însoţiţi de membrii Consiliilor şi Comitetelor parohiale oferind persoanelor nevoiașe alimente, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de igienă personală şi colportaj bisericesc (iconiţe, cărţi de rugăciuni, calendare, cruciuliţe).

De asemenea, în bisericile din eparhie au fost rostite, la slujba Sfintei Liturghii, cereri speciale pentru toţi semenii aflaţi în suferinţă, rugăciunea din biserici fiind prelungită până la inima celor singuri sau aflaţi în nevoi prin gândul bun şi luminos, prin fapta de omenie.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Galaţi, voluntari ai parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ – Cimitir, însoţiţi de preotul paroh au vizitat o parte dintre bolnavii internaţi aici.

În urma recomandărilor primite din partea cadrelor medicale, bolnavilor le-au fost oferite pachete cu alimente neperisabile, obiecte de igienă personală, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Totodată, preoţii slujitori au rostit rugăciunile speciale pentru cei bolnavi, i-au întărit în credinţă şi i-au încurajat în suferinţele lor.

Tot astăzi, membrii Consiliului şi Comitetului parohial de la parohia „Sf. Proroc Ilie“, după ce au participat la Sfânta Liturghie au organizat o activitate filantropică îndreptată către bătrânii aflaţi în grija „Fundaţiei de sprijin a persoanelor vârstnice“ din Galaţi.

În cadrul aceste Fundaţii, bătrânii beneficiază de cazare, masă, consiliere psihologică şi servicii medicale.

Aici a fost săvârşită o slujbă de mulțumire, parastasul pentru cei adormiţi, după care persoanele asistate au luat prânzul oferit cu generozitate de credincioşii parohiei „Sf. Proroc Ilie“.

De asemenea, bătrânii au fost vizitaţi de preoţi în camerele lor şi le-au fost oferit iconițe şi cărţi de rugăciuni.

În toate sfintele lăcaşuri din Eparhia Dunării de Jos, preoţii au îndemnat credincioşii, ca prin rugăciune şi efort duhovnicesc personal, toţi cei aflaţi în suferinţă să-şi poarte crucea cu mulţumire şi, în acelaşi timp, cei ce au posibilităţi să le ofere sprijinul după râvna şi puterea lor.

Cantine sociale