"PRIETENIA DINTRE TINERI ÎN BISERICĂ ȘI SOCIETATE, ÎN CONTEXTUL PROVOCĂRILOR LUMII CONTEMPORANE" este un proiect de activitate care are următoarele obiective:

a) dezvoltarea relaţiilor de colaborare între specialiştii Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială (preot, psiholog, asistent social,  şi educator), cadrele didactice din învățământul liceeal brăilean, preoții și credincioșii din parohiile din cadrul protopopiatelor din Arhipiscopia Dunării de Jos, în vederea întocmirii și derulării unor proiecte de asistență și educație moral-religioasă, civică, de promovare a valorilor și normelor moral-creștine, care au dreptscop îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii de petrecere a timpului liber al persoanelor internate, căt şi prevenirea /diminuarea fenomenului infracţionalităţii juvenile în rândul elevilor brăileni;

b) organizarea de  activităţi creative, recreative și ocupaționale, în cadrul unor ateliere orientate spre stimularea cunoaşterii, creativităţii, dezvoltarea şi exersarea deprinderilor practice, artistice, literare, muzicale, plastice, tehnice, precum şi spre menţinerea tonusului psihic al persoanelor internate şi al elevilor;

c)Stimularea activiţăţilor de grup în vederea dezvoltării abilităților de comunicare, învățarea principiului toleranței și a respectului față de valorile spirituale ale aproapelui, lărgirea universului cunoașterii precum și  deprinderea de abilități prosociale, necesare în procesul de reintegrare și reinsercție socială a persoanei private temporar de libertate. Scopul stabilit este exersarea de către persoanele internate, care execută masură educativă privativă de libertate în afara spaţiului carceral, a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală, optimizarea statusului psihocomportamental precum și  dezvoltarea colaborării interinstituționale în vederea prevenirii  deligvenței juvenile și a fenomenului infracțional,  al facilitării reintegrării și reinsercției sociale a persoanelor aflate în custodia Penitenciarului de Minori și Tineri Tichilești.

Colaboratorii în cadrul proiectului de activitate sunt parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, Colegiul Național ,,Nicolae Bălcescu,, Colegiul Național ,,Ana Aslan,, Colegiul Național ,,Gheorghe M.  Murgoci,, Liceul de Arte ,,Hariclea Darclee,, Liceul Pedagogic,, D. Perpecisius,, Grupul Școlar Industrial ,,Constantin Brâncoveanu,, din municipiul Brăila, Seminarul Teologic ,,Sfântul Apostol Andrei,, din municipiul Galați.

Activitățile specificice proiectului sunt:

a) organizarea de întâlniri catihetice între persoanele aflate în custodia P.M .T. Tichilești și  tineri din liceele brăilene în vederea cunoașterii, înțelegerii și aprofundării  problemelor cu care se confruntă aceștia în viața cotidiană în cadrul proiectului de activitate,, PRIETENIA DINTRE TINERI IN BISERICA ȘI SOCIETATE, IN CONTEXTUL PROVOCARILOR LUMII CONTEMPORANE,

b) organizarea de întâlniri între persoanele aflate în custodia Centrului de Detenție  și mediul de suport.în cadrul subproiectului de activitate,ÎN TEMNIȚA AM FOST ȘI AI VENIT LA MINE;,,

c) participarea la activităţi creative, recreative şi ocupaţionale cu organizare  de competiţii  manifestări cultural-artistice și organizare  de expoziţii în cadrul subproiectului de activitate,,ÎMPREUNA VOM REUȘI;

d) cu ocazia anumitor sărbători din calendarul bisericesc organizarea de ieșiri în comunitate cu prilejul serbării zilei onomastice și excursii la Muzeele și Mânăstirile din Eparhia Dunării de Jos,pentru premianții competițiilor derulate în cadrul activităților din atelierelor creative în cadrl subproiectului de activitate "PELERIN PE CARARILE SFINȚILOR" (Proiectul este la anexa I)

Întâlnirea din17 martie 2016 cu tinerii de la Liceul Pedagogic,, D. Perpecisius,, din municipiul Brăila, derulată în sala de conferințe a Asezământului social al parohiei Nașterea Maicii Domnului, la care au participat 24 de elevi ai liceului, 9 tineri internați. Dezbaterea a fost susținută de preotul Sorin Pleșca, capelanul penitenciarului, preot dr. Conf. Sorin Marinescu și profesor de religie ortodoxă Victoria Ferescu.

 

În data de 23 martie 2016 un grup de 8 persoane internate s-au întâlnit cu 52 de tineri de la  Colegiul Național ,,Ana Aslan,, din municipiul Brăila. La activitate au mai participat preotul Sorin Băruș, parohul bisericii cu hramul Sfinții Trei Ierarhi, directorul adjunct al colegiului și profesor de religie ortodoxă Viorica Săraru.

 În data de 29 martie 2016 un grup de 11 tineri internați s-au întâlnit cu elevii Liceul de Arte ,,Hariclea Darclee,, din municipiul Brăila. La dezbateri au luat parte comisar de penitenciare Adriana Brânzea, director adj. al Serviciului de Educație și Asistență Psihosocială a Centyrului de Detenție și profesor de religie ortodoxă Loredana Vasiloancă.

În data de 05 aprilie 2016, un grup de 12 elevi de la Colegiul Național ,,Ana Aslan,, din municipiul Brăila au vizitat penitenciarul și la capelă s-u întâlnit cu 13 tineri internați. Tema a fost prezentată de preotul Sorin Băruș. La activitate a mai participat profesorul  de religie al colegiului doamnna Viorica Săraru.

La 07 aprilie 2016, 8 tineri internați au vizitat Grupul Școlar Industrial ,,Constantin Brâncoveanu,,din municipiul Brăila,iar apoi la așezământul social Sf Antonie aceștia s-au întâlnit cu 11 elevi. La activitate a participat și pr. conf. dr. Cristian Gagu, mediatorul dezbaterii.

Elevii  Liceului de Arte ,,Hariclea Darclee,, clasa de teatru, din municipiul Brăila,răspunzând invitației lansate cu ocazia vizitei anterioare de tinerii din detenție, în data de 12 aprilie 2016, au vizitat sectorul educație și Scoala Gimnazială Specială din incinta penitenciarului. În școală au fost întâmpinați de Alexandru Buzoianu, directorul unității de învățământ. După vizită, invitații au participat la dezbaterea din capelă unde moderator a fostprofesorul de religie al colegiului, d-na Loredana Vasiloancă. La activități au luat parte 17 elevi și12 persoane internate.

Tot elevii  Liceului de Arte ,,Hariclea Darclee dar de această dată clasa de muzică, din municipiul Brăila, la fel răspunzând invitației lansate cu ocazia vizitei anterioare de tinerii din detenție, în data de 13 aprilie 2016, au vizitat sectorul educație apoi la biblioteca sectorului educație au participat discuțiile purtate în vederea cunoașterii interpersonale,discuții coordonate de preotul capelan al penitenciarului și profesorul Loredana Vasiloancă, coordonatorul grupului de vizitatori. Elevii muzicieni au acordat instrumentele muzicale aflate în dotarea penitenciarului, apoi au prezentat un mic program artistic.

În perioada 22 august-25 august 2016, la invitația preotului Sică Bănică,în localitatea Viziru, județul Brăila, s-a derulat proiectul de activitate,,Școala de vară,, derulat în colaborare cu parohia Adormirea Maicii Domnului. Tineri din localitate și din municipiu , pe parcursul celor patru zile, au întâlnit 17 persoane internate,cu care au desfăsurat diverse activități organizate pe atelierele creative ,recreative și terapie ocupațională.
Zilnic după activități toți tinerii participanți au participat la agapa oferită de credinciosii parohiei.

La invitația preotului Costel TOMA de la parohia Sfinții Mucenici Brâncoveni din municipiul Galați, în ziua de 20 octombrie 2016 ,un grup de 10 minori și tineri au participat la întâlnirea cu studenții  de la Asistență Socială. După activitățile liturgice derulate a avut loc dezbaterea cu tema,,Viața, darul sacru de la Dumnezeu,, La sfârșitul activităților, cei prezenți au participat la agapa oferită în cantina bisericii de către credincioșii parohiei.


Conform protocolului încheiat, în data de 04 noiembrie 2016 a avut loc întâlnirea  între 12 minori și tineri de la Centrul de Detenție Tichilești-Brăila  și elevii a două clase din Colegiului Național ,,Nicolae Bălcescu din municipiul Brăila,,

În zilele de 17 și 24 noiembrie 2016 un număr 24 de  minori și tineri internați au întâlnit elevii de la Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci din municipiul Brăila.

În data de 11 decembrie 2016, un grup de elevi ai Colegiului Național ,,Gheorghe M Murgoci au vizitat Centrul de Detenție. Au participat la slujba Sfintei Liturghii împreună cu tinerii internați. După cuvântul de învățătură s-a constituit un atelier de lucru la care s-au stabilit obiectivele de lucru , în cadrul proiectului de activitate Împreună vom reuși,,-pentru anul 2017.

ACTIVITĂȚI DERULATE CU COLABORATORI EXTERNI

În data de 31 martie 2016, un grup de 12 tineri au participat la activități educative moral-religioaseîn cadrul proiectului de activite,,Cine este aproapele meu ?,,.La activitate au participat tineri de la Facultatea de Asoistență Socială din cadrul Universității Dunărea de Jos, coordonați de pr. Conf. dr. Costel TOMA.

In data de 20.04.2016 în colaborare cu Școala Gimnazială Specială dinTichilești, reprezentată prin profesor Cristina MORARU și Centrul de Prevenire,Evaluare și Consiliere Antidrog,reprezentat prin psiholog Olga Condrat, s-a derulat proiectul de activitate,, Trăiște-ți viața fără droguri,,. S-a discutat despre rolul educației moral-religioasă în prevenirea și combaterea consumului de droguri.

 

Tot în data de 20 aprilie 2016, s-a derulat proiectul de activitate,,Comportamentul meu încotro?,,. Scopul activităților a fost prevenirea comportamentelor antisociale din perspectiva învățăturilor Bisericii Ortodoxe, a școlii și celorlalți factori de educație. Parteneri în proiect au fost Școala Gimnazială Tichilești, reprezentată și Școala gimnazială din localitatea Cireșu.

În data de 15 iunie 2016 un grup de 9 tineri regim deschis au participat la activități în cadrul proiectului de activitate,, Întâlniri cu personalități brăilene,,. Invitat a fost directorul teatrului de păpuși  domnul Florin CHIRPAC. Acesta a invitat tinerii la scenă deschisă, vorbindu-le despre minunata lume a teatrului.

Conform adresei cu numărul 54853 din 10.10.2014 cu privire la interesul Administrației Naționale a Penitenciarelor de a susține derularea unor acțiuni educative sub titlul ,,Mărturisire și memorie în penitenciarele românești”, menite a valorifica toate informațiile, documentele și memorialistica cu privire la trecutul spațiului penitenciar românesc, dar și faptul că anul 2017 a fost declarat de Patriarhia Română ca an omagial al ,,Apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului”, începând cu data de
16.01.2016, ziua în care Biserica serbează ,,Cinstirea lanțului SfântuluiPetru,, pe tot parcursul anului, trimestrial, se derulează o serie de activități care își propun aducerea spre cunoaștere de către persoanele private temporar de libertate ,aflate în custodia Penitenciarului Tichileși, anumite aspecte ale vieții carcerale românești din perioada comunistă, dar și exprimarea recunoștinței pentru jertfa pe care au adus-o cei închiși în acele vremuri pentru că au apărat neamul românesc, credința strămoșească, au luiptat pentru demnitatea și libertatea noastră.

În data de 09.06.2016, cu prilejul Sărbătorii Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, un grup de    tineri au participat la manifestările religioase și culturale derulate în orașul Însurăței. După manifestările susținute pe platoul căminului cultural al orașului, autoritățile locale, protopopulul locului, elevi de la școalile din localitate s-au deplasat împreună cu tinerii de la Tichilești, la monumentul luptătorilor anticomuniști de la Rubla-Dropia Însurăței, județul Brăila , prilej cu care s-a făcut o slujbă de pomenire și tinerii internați au depus o coroană de flori.

 În colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în data de 28 iunie 2016, a avut loc în cadrul proiectului de activitate "Comportamentul meu încotro?" o întâlnire între minorii internați și un grup țintă pregătit de lucrătorii direcției amintite.

În data de 24 iulie 2016 s-a derulat proiectul de activitate,, ,,Rolul familiei crestine si al biserici in formarea personalitatii copilului,,.La activitate au participat familiile la 5 copii internați. După slujba Sfintei liturghii și cuvântul de învățătură participanții au dialogat cu persoane din conducerea Serviciului de Educație și asistență Psihosocială.

În data de 09 august 2016, un grup de 24 de voluntari creștini ortodocși coordonați de preotul Sică Bănică, parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului din localitatea Viziru, au vizitat și derulat activități cu tinerii internați laTichileșt în cadrul proiectului de activitate,, Împreună vom reuși,,.

În data de 08 septembrie 2016, în parohia Sf. Pantelimon din localitatea Lacu Sărat a avut loc întâlnirea dintre 11 tineri internați și tineri și credincioși din parohie, în cadrul proiectului de activitate,,Ești de neînlocuit,, tema dezbătută fiind ,,Viața-darul sacru primit de la Dumnezeu,,.

Ziua de 5 decembrie 2016, a fost pentru o parte dintre minorii internați. una de bucurie. Preoții Cercului Misionar Zonal, anume din parohiile Tichilești I și II , Chiscani-Sf. Parascheva și Viziru- Adormirea Maicii Domnului, au împărțit din partea Arhiepiscopiei Dunărea de Jos minorilor prezenți la activitate 50 de pachete cu obiecte de igienă personală.

Un grup de 12 studenți de la facultățile de drept și asistență social din cadrul Universității din Galați, coordonați de preotul Costel TOMA de la parohia Sf. Mucenici Brâncoveni, în ziua de 6 decembrie 2016 au cercetat duhovnicește minorii internați, oferind la 60 dintrea aceștia pachete cu lenjerie, dulciuri, și obiecte de igienă personală. După cuvântul de învățătură susținut de preotul Toma, studenșii voluntari au susținut un concert de colinde pentru cei prezenți la activitate.
 

EVENIMENTE DEOSEBITE DIN VIAȚA RELIGIOASĂ A TINERILOR INTERNAȚI ÎN CENTRUL DE DETENȚIE BRĂILA-TICHILEȘTI

În ziua de 16 ianuarie 2016, ziua cinstirii lanțului Sfântului Apostol Petru, una dintre sărbătorile din an care se adresează persoanelor private temporar de libertate, minorii și tinerii au primit vizita chiriarhului locului, adică a Inaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Aceste însoțit de conducerea unității a vizitat la camere minorii aflați în arest preventiv, adresând acestora cuvinte mângâietoare, îndemnând la răbdare, ascultare, rugăciune și nădejde. La capelă tinerii de la regim deschis au purtat discuții duhovnicești folositoare de suflet. În urma acestei vizite, la sugestia și îndemnul Înaltpreasfinției Sale, s-a hotărât punerea în practică a proiectului de activitate cu titlul,, Prietenia tinerilor în Biserică și societate ,în contextual provocărilor lumii contemporane”.

Slujba Învierii Domnului din noaptea de 30.04.2016 a adus lumina lină a Sfintei Slave  în cămara tainică a sufletelor  copiilor internați în Centrul de Detenție Brăila-Tichilești. Toți au primit lumină pentru ca în lumina lui Hristos să-și aleagă calea cea bună de urmat în viațâ pentru a fi plăcuti semenilor și lui Dumnezeu. La terminarea activităților liturgice au fost oferite tuturor copiilor daruri cu specific pascal.

 Ziua de 28 iunie 2016, a fost "ZIUA PORȚILOR DESCHISE" când cei interesați au putut vizita Centrul de Detenție. Activitatea a fost coordonată de preotul  capelan. Printre vizitatori s-a numărat și un grup de copii de la Fundația ,,Surorile Clarisse,, din municipiul Brăila.

 

În seara zilei de 28 iunie 2016, sjujba  de vecerniei a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii celor privati temporar de libertate, aflați în penitenciare, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian. Arhiepiscopul Dunării de jos, un sobor de preoți și copii internați. Toți au primit arhiereasca binecuvântare și făgăduința permanentei pomeniri în rugăciune.

În data de 12 septembrie 2016, a fost deschis official noul an școlar 2016-2017. La festivitate au participat toți minorii și tinerii înscriși pentru școlarizare. Deschiderea a avut loc cu slujba de Te Deum oficiată de preotul capelan al Centrului de Detenție. A urmat cuvântul  doamnei inspector psiholog asilica VARGA, reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean Brăila. După cuvântul domnului Alexandru Buzoianu, directorul Școlii Gimnaziale Tichilești, comisarul șef dr. Paul PURCĂROIU, directorul centrului a urat elevilor success în activitatea școlară.

În data de 22 decembrie 2016, un grup de colindători participanți la proiectul de activitate,,COLIND COLINDĂM, PE VOI SĂ VĂ BUCURĂM,, au colindat în municipiul Brăila, la Protoieria Brăila, Parohiile Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Nașterea  Domnului și  Serviciul de Probațiune - Brăila.Darurile primate aufost oferite copiilor fară sprijin din familiei sau a mediului de suport, internați în Centrul de Detenție Brăila -Tichilești

În data de 23 decembrie 2016, un grup de colindători participanți la proiectul de activitate,,COLIND COLINDĂM, PE VOI SĂ VĂ BUCURĂM,,la invitația autorităților locale municipale au colindat în sediul consiliului județean Brăila, la prefectura și Primăria Brăila.

Tot în data de 23 decembrie 2016, preotul Costel Vatră, însoțit de diaconul Costel Toma și un grup de cântăreți bisericești au venit cu daruri specific sărbătorilor de iarnă ,pentru 100 de copii internați. După cuvântul de învățătură rostit în capelă, grupul de voluntari au mers cu icoana Nașterii Domnului, spre închinare la camerele minorilor închiși, unde au oferit daruri și calendare bisericești.

Proiect de activitate

„PELERINI PE CĂRĂRILE POCĂINȚEI”

Chiar de la începutul istoriei sale, omul a fost un permanent căutător al lui Dumnezeu. În latină, termenul care desemnează pe pelerin este „palmarius" adică „cel care vine de la Locurile Sfinte şi poartă ramuri de finic". Mai târziu, acest termen a intrat în limba română sub forma „palimar", adică persoana care îngrijeşte biserica, cel care stă în locul sfânt şi duce în consecinţă o viaţă sfântă.

Pelerinajul dă persoanei o altă înţelegere a propriei vieţi spirituale, iar ceea ce îl determină pe om să plece în pelerinaj este, în primul rând, dragostea pentru Dumnezeu. Cu cât călătoria este mai anevoioasă, cu atât iubirea se dovedeşte mai profundă pentru cel pe care îl caută şi, din acest motiv, cei mai mulţi văd în pelerinaj un sens al jertfei, o formă de abstinenţă, de purificare şi de dăruire de sine.


Cu atât mai mult pentru persoanele aflate în detenţie, pelerinajul către un loc sfânt reprezintă deschiderea nu numai a unei porţi spre libertate, dar şi deschiderea unui nou univers de cunoaştere şi de experimentare a unor modalităţi noi de trăire socială, în armonie cu semenii şi aproape de Dumnezeu. Astfel, pelerinajul, ca exprimare religioasă, devine un act cu valoare mântuitoare.

Scop

Exersarea de către persoane private de libertate, în afara spaţiului carceral, a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială.

Obiective

-facilitarea reintegrării sociale a persoanei internate;
-înţelegerea utilităţii obiectivelor de cult pentru a le putea cinsti cu respectul cuvenit;
-reducerea diferenţelor dintre viaţa de detenţie şi lumea exterioară;
-creşterea gradului de cultură generală şi religioasă;
-redobândirea respectilui de sine și a încrederii în propria persoană

Data şi durata activităţii
Pe tot  parcursul anului 2016.

De sărbătoarea Sfântului Gheorghe, 23 aprilie 2016, 12 minori internați, au vizitat biserica cu hramul sfântului din mun. Brăila, obiective turistice din oraș, apoi au participat la slujba oficiată în biserica Sfântul Pantelimon din localitatea Lacu Sărat. După activitățile liturgice, părintele paroh a invitat minorii la o agapă și a vorbit participanților despre semnificația zilelor din Săptămâna Mare.

În data de 28 aprilie 2016, un grup de 10 tineri au participat la activități în comunitate vizitând Catedrala Nașterea Domnului, obiective turistice din municipiu și mânăstirea Lacu Sărat


In data de 06 mai 2016, un grup  de 11 tineri internați vizitează stațiunea Lacu Sărat și Mânăstirea Sf. Pantelimon.

În data de 21 mai 2016, cu prilejul sărbătorii Sf.Împărați Constantin și Elena,11 tineri internați care sebau ziua onomastică, au vizitat biserica cu hramul sfinților sărbătoriți, mergând apoi în pelerinaj la Mânăstirea Măxineni din județul Brăila.

În data de 20.06.2016, un grup de 10 tineri Astfel regim deschis vizitează Mânăstirea Măxineni, ctitorie voievodală, aflată la confluiența Siretului cu apa Buzăului.

În data de 24 iunie 2016, un grup de 9 minori regim deschis participă la slujba sfintei Liturghii oficiată în biserica Sfântul Pantelimon din localitatea Lacu Sărat, județul Brăila apoi au luat parte la agapa cu fructe de sezon,oferită de credincioșii parohiei.

 Ziua de 07.07.2016 a adus bucurie în sufletele a 13 tineri internați la Tichilești. Aceștia au vizitat Catedrala cu hramul Nașterea Domnului din municipiul Brăila unde au avut discuții cu preotul paroh și credincioși din parohie cu privire la posibilitățile de reintegrare și reinsercție social a persoanelor private temporar de libertate

Tinerii au vizitat apoi obiective turistice din Brăila.

Au derulat activități recreative în aer liber pe Faleza Dunării.

În data de 27 iulie 2016, un grup de 9 minori au participat la slujba arhierească oficiață la mânăstirea  Sf .Pantelimon din stațiunea Lacu Sărat.

cDupă vizitarea mânăstiririi minorii au răspuns invitației parohului din localitatea Lacu Sărat.

Aici au participat la agapa oferită cu ocazia hramului bisericii.

 

Cu prilejul Praznicului Schimbării la față a Domnului, 06 august 2016 un grup de 12 tineri au mers în poelerinaj la Mânăstirea Măxineni din județul Brăila. Unde au primit cuvânt de învățâtură.,  s-au relaxat și s-au bucurat de darurile oferite.

La 12 august 2016, 9 tineri au derulat activități în comunitate unde au participat la activități liturgice împreună cu credincioșii parohiei Nașterea Domnului. Aici au primit cuvânt de învățătură.

Au vizitat Centru Istoric al municipiului Brăila.
Au avut posibilitatea de a cunoaște istoricul orașului Brăila, prin frumoasa prezentare a ghidului desemnat de conducerea muzeului.

La invitația preotului paroh al  parohiei Viziru de Sus,în data de 15 august 2016, un grup de 12 minori și tineri au participat la slujba oficiată de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul parohiei. Împreună cu tinerii participanți la tabăra de vară organizată de parohie, au luat masa la casa parohială.

În data de 08 septembrie 2016, cu prilejul sărbătorii Nașterea Maicii Domnului, un grup de 11 tineri internați au participat la activități liturgice și catihetice în comunitate, la biserica cu hramul Sfântul Pantelimon, din localitatea Lacu Sărat, județul Brăila. După activitățile liturgice, tinerii au participat la agapa oferită.

În data de 14 septembrie 2016 un grup de 9 tineri au participat la activități liturgice și catihetice cu prilejul praznicului Înălțării Sfintei Cruci la biserica Sfânta Cruce din munh. Brăila. După slujbă tinerii au vizitat obiective turistice brăilene.

În data de 27 octombrie 2016, un grup de zece tineri care serbau ziua onomastică, au participat la slujbă la catedrala Nașterea Domnului din municipiul Brăila. După slujbă tinerii au vizitat Mânăstirea Sfântul pantelimon din Stațiunea Lacu Sărat.

Cu prilejul sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavrii, în data de 8 noiembrie 2016, zece minori au participat la agapa oferită de credincioșii parohiei cu prilejul hramului bisericii.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din 30 noiembrie 2016 a fost prilej de bucurie  sufletească pentru toți minorii și tinerii internați dar mai cu seamă pentru nouă dintre aceștia care au participat la activități în comunitate în minicipiul Galați. Aceștia au luat parte la sjuba arhierească la Catedrala Arhiepiscopală, s-au închinat la Sfintele Moaște ale Apostolului Andrei și ale Sfintei Mucenițe Filofteia, aduse  spre bucuria credincioșilor eparhiei Dunării de Jos, de la Curtea de Argeș.

După slujbă participanții au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos.

În data de 07 decembrie 2016, ziua cinstirii Sfintei Mucenițe Filofteia, unsprezece minori și tineri internați au luat parte la slujba Sfintei Liturghii. După slujbă,  tinerii au participat la agapa oferită de credincioșii parohiei  au primit pachete cu daruri și din partea preotului paroh, invitația de a reveni și cu alte ocazii.

Cantine sociale