A devenit o tradiţie ca la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, să fie derulate ample acţiuni filantropice îndreptate către persoanele cu venituri reduse, vârstnici şi familii cu mulţi copii, aflate în evidenţa parohiilor, sau către semenii aflaţi în instituţiile de asistenţă socială şi medicală din judeţele Galaţi şi Brăila: cămine de copii, aziluri de bătrâni, spitale şi penitenciare.

În acest program social-filantropic, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-au implicat peste 90 de parohii din întrega Eparhie, preoţii parohi, însoţiţi de membrii Consiliilor şi Comitetelor parohiale oferind persoanelor nevoiașe alimente, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de igienă personală şi colportaj bisericesc (iconiţe, cărţi de rugăciuni, calendare, cruciuliţe).

La Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi, programul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în capela „Sf. Ap. Petru şi Pavel“, la care au participat o parte dintre persoanele private de libertate.

La finalul acesteia, a fost săvârşită slujba Acatistului Sf. Apostoli Petru şi Pavel şi rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în temniţe de către preoţii din parohiile „Sf. Ioan Botezătorul“, „Sf. Ecaterina“ şi „Pogorârea Sfântului Duh”, care au oferit deţinuţilor pachete cu alimente neperisabile, obiecte igienico-sanitare şi articole de îmbrăcăminte, cărţi de rugăciuni, ultimul număr al revistei eparhiale ”Călăuza Ortodoxă” şi iconiţe.

Parohia „Sfânta Treime“ din Fileşti, jud. Galaţi, a pregătit un număr de 100 pachete cu alimente şi dulciuri pentru copiii internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Doctori fără de Arginţi, Chir şi Ioan“ din municipiu.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, o parte din membrii Consiliului şi Comitetului parohial însoţiţi de preotul paroh, pr. George Postolache, cu acceptul conducerii spitalului, au vizitat bolnavii în saloanele lor oferindu-le darurile aduse, încurajând şi binecuvântând atât copiii şi părinţii lor, cât şi cadrele medicale.

Astfel de acţiuni vor fi organizate şi în Duminica Sfintei Cruci din Postul Mare.

La Spitalul din localitatea Iveşti un sobor de preoţi din parohiile învecinate, condus de pc protoiereu Gheorghe Joghiu a săvârşit Taina Sfântului Maslu, după care au vizitat bolnavii în saloanele lor şi le-au oferit alimente, articole de îmbrăcăminte şi alte daruri de suflet.

Cantine sociale