Astăzi, 27 decembrie 2021, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ştefan, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a fost desfăşurată o activitate misionară şi social-filantropică pentru persoanele fără de adăpost asistate în cadrul Centrului Medico-Social din localitatea Pechea, judeţul Galaţi, precum şi pentru personalul care se ocupă de îngrijirea acestor semeni nevoiaşi.

Activitatea de ajutorare de la această unitate medico-socială a fost precedată de oferirea de iconiţe, felicitări, calendare şi alte daruri copiilor şi credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie în Biserica „Sf. M. Mc Pantelimon“ din curtea acestei instituţii de asistenţă socială.

După ce darurile au fost pregătite de cei implicaţi în organizarea şi desfăşurarea acestei activităţi, acestea au fost transportate şi dăruite reprezentanţilor instituţiei beneficiare din localitatea Pechea.

Ajutoarele oferite au constat în materiale pentru curăţenie şi produse de igienă personală, în valoare de 5.000 lei.

De asemenea, cei 85 de asistaţi, mulţi dintre ei cu probleme de sănătate şi cu deficienţe fizice, au primit cu acest prilej şi o masă caldă festivă.

Activitatea de astăzi de la acest Centru social este o prelungire a acţiunilor social-filantropice desfăşurate în această perioadă în Arhiepiscopia Dunării de Jos şi sunt exemplul de iubire milostivă faţă de semenii noştri care au nevoie de ajutor.

***

Aflat în subordinea Primăriei Galaţi, Centrul Medico-Social din localitatea Pechea şi-a început activitatea în anul 2005 prin transformarea Spitalului Pechea în Centru cu profil medico-social.

În prezent, în cadrul acestei instituţii sunt asistate 85 de persoane ce provin din medii sociale defavorizate, rămase fără locuinţă şi care au nevoie de asistenţă medicală, cazare şi hrană pe perioadă nedeterminată.

Prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,în curtea acestui centru,în anul 2008, a fost înfiinţată Parohia Pechea 4 şi a fost pusă temelia bisericii cu hramul „Sf. M. Mc Pantelimon“ care slujeşte nevoilor celor internaţi aici, atât din punct de vedere social cât şi liturgic şi misionar.

Noua biserică a fost sfinţită de chiriarhul Dunării de Jos în anul 2020, în ziua de prăznuire a Intrării în biserică a Maicii Domnului.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale