Astăzi, 21 decembrie 2020, în preajma sfintei sărbători a Naşterii Domnului, Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prin Sectorul Social-filantropic au fost oferite daruri copiilor cu nevoi speciale din judeţul Galaţi.

Activitatea s-a desfăşurat în cadrul Şcolii Speciale nr. 2 „Constantin Pufan“ din Galaţi şi a constat în oferirea de rechizite şcolare potrivit nevoilor educaţionale. Pe lângă aceste daruri cu rechizite, cei 197 de copii au primit cărticele de rugăciuni şi mult aşteptatele dulciuri.

Întrucât în această perioadă dificilă prin care trecem cursurile şcolare se desfăşoară doar în mediul on-line, darurile au fost oferite de slujitori din administraţia eparhială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos la sediul unităţii de învăţământ părinţilor acestor copii sau, după caz, pentru cei orfani, responsabililor din instituţiile de ocrotire socială.

La eveniment, au fost prezenţi slujitori din administraţia eparhială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care le-au oferit darurile pregătite special în prezenţa cadrelor didactice şi a părinţilor.

Valoarea darurilor oferite acestor copii ce provin din centre de plasament şi din familii nevoiaşe a fost de 5.500 lei.

Activităţile desfăşurate de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în cadrul Şcolii Constantin Pufan“ din Galaţi fac parte din parteneriatul „Cine pe copii ajută pe Dumnezeu împrumută“, încheiat în urmă cu 15 ani şi care are ca scop integrarea copiilor cu nevoi speciale în comunitate prin sprijinirea materială şi spirituală a acestor persoane.

Un aport important în actul formării şi educării elevilor acestei unităţi de învăţământ îl au cadrele didactice calificate, precum şi personalul auxiliar care, zi de zi, depun efortul necesar pentru ca aceşti copii cu cerinţe educative speciale din judeţul Galaţi să simtă dragostea părintească într-un cadru similar cu cel al familiei.

În această perioadă premergătoare sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, în Arhiepiscopia Dunării de Jos prin programele misionare, social-filantropice şi educaţionale de la Centrul eparhial, protoierii, parohii şi mănăstiri, aproximativ 10.000 de copii primesc pachete cu diverse daruri.

***

Şcoala Specială nr. 2 „Constantin Pufan“ din Galaţi este cea mai mare şcoală specială din judeţul Galaţi din perspectiva numărului de clase, a numărului de elevi şi a numărului de cadre didactice.

Şcoala se adresează tuturor copiilor cu Cerinţe Educative Speciale (CES) începând de la grădiniţă, până la terminarea clasei a VIII-a şi orientarea profesională către şcolile de artă şi meserii, în vederea integrării sociale.

Şcoala Gimnazială Specială nr. 2 „Constantin Pufan“ din Galaţi este în subordinea ISJ Galaţi, cu finanţare de la Consiliul Judeţului. Aici învaţă 197 copii cu handicap moderat dar şi sever.

Paşii copiilor Şcolii Speciale nr. 2 „Constantin Pufan” sunt îndrumaţi de 77 de cadre didactice, toţi cu modulul de psihopedagogie specială. Majoritatea sunt absolvenţi ai Facultăţilor de Psihologie, Psihopedagogie Specială şi Pedagogie.

Pr. Rareș Bucur

Cantine sociale