Manifestările misionare prilejuite de cinstirea Sfântului Ierah Nicolae, ocrotitorul municipiului Brăila au debutat în data de 4 decembrie 2015 la Grădiniţa parohială „Familia“ din cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Brăila, unde a avut loc tradiţionala serbare a copiilor dedicată Sfântului Ierarh Nicolae.

Emoţionaţi şi pline de gingăşie, cei 52 de copii din grupa mică şi cea mijlocie, cu vârste între 3 şi 5 ani, au recitat poezii, au cântat şi s-au jucat alături de cadrele didactice şi oaspeţii prezenţi, între care s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care a adus celor mici daruri de la Moş Nicolae - căciuliţe, fulare, mănuşi, dulciuri şi fructe.

„Sărbătoarea Sf Ierarh Nicolae, ocrotitorul Brăilei a început cu cei mici. Când începem în felul acesta o lucrare misionară şi îngerii, şi sfinţii, şi Dumnezeu sunt mult mai aproape de noi.

Grădiniţa Familia a parohiei «Adormirea Maicii Domnului» ne invită pe toţi, din familiile noastre în familia Bisericii şi din familia Bisericii în marea familie socială pentru a redescoperi sensul sărbătorii Sfântului ierarh Nicolae.

Darurile lui sunt, mai întâi, dragostea şi grija pentru creşterea şi educarea creştină a copiiilor. Apoi, evident, darurile tradiţionale şi, mai important decât toate darurile la un loc este aducerea copiiilor, în ziua Sfântului Ierarh Nicolae, la Sfânta Împărtăşanie în biserică.

În felul acesta vom fi mai uniţi în familie, în Școală şi în Biserică!“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Grădiniţa „Familia“ a luat fiinţă la data de 1 octombrie 2001, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi este singura instituţie de gen din zonă care acceptă şi copii cu probleme speciale. Aici, sunt hrăniţi şi educaţi 52 de copii, iar cheltuielile sunt suportate de parohie, cu sprijinul financiar al unor sponsori, donatori şi oameni de bine.

În cadrul activităţilor zilnice, copiii primesc educaţie creştin-ortodoxă, atât prin grija părintelui paroh, cât şi a educatoarelor. De asemenea, participă la slujbele officiate în biserica parohială, se împărtăşesc, fac rugăciuni la începutul activităţii, înainte şi după masă şi învaţă să se comporte într-un mod bine-plăcut lui Dumnezeu în societate.

Grădiniţa are un program prelungit, cantină proprie, iar copiii, împărţiţi pe două grupe, sunt îndrumaţi de trei educatoare şi un asistent social, care-i învaţă şi limba engleză.

Copiii provin din toate mediile sociale, din familii cu posibilităţi materiale reduse, inclusiv familii de rromi şi familii monoparentale.

La Grădiniţa „Familia“ sunt primiţi şi copii rămaşi în grija rudelor, ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.

Cantine sociale