Adresă: Str. Goleşti, nr. 52, mun. Brăila, cod 810143; telefon 0723.202282

Responsabil: pr. Mihai‑Ciprian Duca

În anul 1998, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, la inițiativa unui grup de femei din Comitetul parohial al bisericii „Sfinții Arhangheli“ din Brăila, a început un amplu program social de ajutorare a mai multor familii, program ce a constat în oferirea unei mese calde la domiciliu, de 3 ori pe săptămână, unui număr de 40 beneficiari.

În anul 2006, în luna mai, au fost demarate lucrările de construire a unei noi cantine care a fost finalizată şi sfinţită de ierarhul locului în anul 2010, în ajunul sărbătorii Sfinților Arhangheli, primind ca ocrotitor şi pe Vasile cel Mare.

În momentul de faţă, beneficiarii sunt în număr de 45 de persoane nevoiaşe, în special copii, numărul de locuri putând fi suplimentat pana la 60, hrană caldă fiind oferită zilnic, în trei serii, între orele 12.00-14.00.

Cantina dispune de două săli de mese, o bucătărie utilată, două magazii şi un grup sanitar.

În cadrul acestui centru social sunt desfăşurate și activităţi cu copiii, prin oferirea de meditaţiişcolare cu ajutorul voluntarilor, profesori și învăţători din parohie.

*

Cantina socială „Sfântul Vasile cel Mare“ din Brăila oferă hrană zilnic nevoiaşilor în această perioadă de epidemie

Cu prilejul hramului „Sfinţii Arhangheli“, s-a desfăşurat o activitate filantropică pentru cei 30 de copii asistaţi în cadrul Centrului social „Sfântul Vasile cel Mare“ şi pentru 20 de bătrâni singuri, mulţi dintre ei cu vârste înaintate. Pe lângă masa caldă oferită zilnic copiilor asistaţi, Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ le-a dăruit şi obiecte vestimentare pentru perioada rece care urmează, pachete cu alimente neperisabile şi produse de igienă. Valoarea darurile oferite de parohia brăileană cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor spirituali este de 9.000 lei. De la începutul perioadei de epidemie din ţara noastră şi până în prezent, Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ din Brăila a oferit semenilor noştri ajutoare în valoare de 73.356 lei.

În ziua de 27 aprilie 2021, Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Brăila a organizat şi desfăşurat o activitate social-filantropică, activitate care face parte din programul eparhial „Ne înnoim de Sfintele Paşti“, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru 30 de copii asistaţi în cadrul Centrului social „Sfântul Vasile cel Mare“ din cadrul parohiei şi pentru 5 bătrâni singuri, mulţi dintre ei cu vârste înaintate.

Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila s-a reuşit să se achiziţioneze mai multe piese de mobilier necesare amenajării camerei de gardă din cadrul Secţiei Medicală 1 a acestei unităţi spitaliceşti brăilene. După activitatea de la spital, preoţii şi angajaţii Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ din cadrul Parohiei „Sfinţii Arhangheli“ din Brăila au oferit alimente neperisabile, articole vestimentare, încălţăminte şi alte daruri lacei 30 de copii asistaţi în cadrul Centrului social.

 În ziua de 12 noiembrie 2021, în cadrul programelor pastoral-misionare şi social-filantropice desfăşurate cu prilejul hramului, dar şi înainte de lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului, o activitate filantropică pentru familiile celor 30 de copii asistaţi în cadrul Centrului social „Sfântul Vasile cel Mare“, pentru 15 bătrâni şi tineri nevoiaşi, precum şi pentru pacienţii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila.

Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ prin Centrului social parohial „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Brăila a organizat astăzi, 3 decembrie 2021, în cadrul programelor pastoral-misionare şi social-filantropice desfăşurate cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul spiritual al municipiului Brăila, o nouă activitate filantropică pentru copiii şi familiile acestora, asistaţi în cadrul acestui aşezământ social. Cei 30 de copii care au primit daruri astăzi provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, monoparentale, unii dintre ei având şi probleme de sănătate. Aceşti copii sunt înscrişi la Şcoala Gimnazială „Nikos Cazantzakis“ din Brăila cu care parohia brăileană are un contract de colaborare pentru combaterea abandonului şcolar. Pe lângă masa caldă oferită zilnic copiilor asistaţi, Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare” din cadrul parohiei „Sfinţii Arhangheli“ din Brăila le-a dăruit astăzi şi obiecte vestimentare pentru perioada rece care urmează şi pachete cu dulciuri şi fructe. Valoarea darurile oferite de parohia brăileană prin această activitate filantropică este de 10.000 lei.

În ziua de 11 februarie 2022, preoţii slujitori de la parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Brăila însoțiți de câțiva consilieri parohiali și tineri voluntari, au oferit celor 50 de persoane găzduite pe timp de noapte în acest adăpost articole vestimentare şi produse pentru igiena personală, precum şi o masa caldă. După oferirea masei de prânz a celor 30 de copiii de la Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ din cadrul parohiei „Sfinţii Arhangheli“ din Brăila, au fost pregătite daruri pentru oamenii străzii şi apoi transportate la Aşezământul de noapte, unde au fost predate responsabililor de aici pentru a fi oferite persoanelor asistate. Valoare ajutoarelor acordate de această parohia brăileană a fost de 13.200 lei.

Astăzi, 7 noiembrie 2022, Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ din cadrul parohiei  „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Brăila organizează o activitate social-filantropică pentru cei 35 de tineri orfani din cadrul Fundaţiei „Lumina“ din Brăila. Pe lângă masa caldă oferită zilnic pentru 30 de copii nevoiaşi din parohie, a dorit să ofere sprijin pentru tinerii orfani instituţionalizaţi în alte centre sociale. Celor 35 de tineri asistaţi în cadrul Fundaţiei „Lumina“ le-a dăruit obiecte vestimentare pentru perioada rece care urmează, lenjerii, pături, produse igienico-sanitare (pastă şi periuţe de dinţi, săpunuri ş.a.), electrocasnice, precum şi o masă consistentă cu produse tradiţionale. Valoarea darurile oferite a fost de peste 15.000 lei.

Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Brăila a organizat astăzi, 16 februarie, o activitate filantropică pentru 50 de persoane vârstnice din cadrul Centrului de Asistenţă Paleativă ”Sfânta Maria” din localitatea Baldovineşti, judeţul Brăila.

După ce a fost oferită masa de prânz celor 30 de copiii de la Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ din cadrul parohiei „Sfinţii Arhangheli“ din Brăila, au fost pregătite celelalte daruri pentru persoanele vârstnice şi apoi transportate către Corpul A al Centrului de Asistenţă Paleativă „Sfânta Maria“ – Brăila, unde au fost predate responsabililor de aici pentru a fi oferite persoanelor asistate. Valoarea ajutoarelor oferite de parohia brăileană prin această activitate filantropică a fost de 18.200 lei.

 a desfăşurat , cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, o activitate filantropică pentru 50 de persoane vârstnice asistate în cadrul Fundaţiei „Lumina“ din municipiul Brăila.

Astăzi, 11 mai 2023, preoţii de la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Brăila însoțiți de consilieri parohiali și tineri voluntari, au oferit vârstnicilor asistaţi în acest Centru social lenjerii pentru paturi, produse igenico-sanitare (şampoane, săpunuri, deodorante, pastă şi periuţe de dinţi, scutece pentru adulţi, detergenţi pentru vase şi pentru rufe) şi pachete cu alimente de primă necesitate, precum şi o masa caldă consistentă. După ce a fost oferită masa de prânz celor 30 de copiii de la Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ din cadrul parohiei „Sfinţii Arhangheli“ din Brăila, au fost pregătite celelalte daruri pentru persoanele vârstnice şi apoi transportate la sediul Fundaţiei „Lumina“ unde au fost predate responsabililor de aici pentru a fi oferite persoanelor asistate. Valoarea ajutoarelor oferite de parohia brăileană prin această activitate filantropică a fost de 11.000 lei.

 Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Brăila a organizat astăzi, 2 noiembrie 2023, o activitate social-filantropică pentru persoanele vârstnice din cadrul Centrului de Asistenţă Paleativă „Sfânta Maria“ din localitatea Baldovineşti, judeţul Brăila. Preoţii slujitori de la Parohia ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brăila însoțiți de câțiva consilieri parohiali şi elevi voluntari, au oferit lenjerii şi huse pentru paturi, pilote, feţe de pernă, scutece pentru adulţi, produse igenico-sanitare, scaun cu rotile pentru persoanele cu handicap locomotor şi alte produse, precum şi alimente neperisabile pentru 50 de persoane asistate în acest Centru social. Valoarea ajutoarelor oferite de parohia brăileană prin această activitate filantropică a fost de 12.500 lei şi este o continuarea a sprijinului oferit de această parohie în luna februarie pentru alţi 50 de beneficiari din cadrul respectivului Centru social.

Astăzi, 21 martie 2024, în cadrul programelor social-filantropice eparhiale desfăşurate în perioada Postului Mare, a avut loc o activitate social-filantropică îndreptată către persoanele asistate din cadrul Centrului de îngrijire şi asistenţă a persoanelor adulte cu dizabilităţi din localitatea Bărăganu, judeţul Brăila. Acţiunea de ajutorare a persoanelor internate în această instituţie de asistenţă socială din judeţul Brăila a constat în oferirea de produse de igienă şi materiale de curăţenie, lenjerii pentru paturi, pături, pilote, îmbrăcăminte, lenjerii de corp, dar şi medicamentele de care au nevoie şi le-au fost recomandate de medicii specialişti. Ajutoarele oferite astăzi au fost în valoare de 14.000 lei şi au provenit din contribuţia materială a credincioşilor din parohia brăileană ”Sf. Arhangheli” şi a altor donatori.

Cantine sociale