În parohia Viziru de Jos, Protopopiatul Însurăţei, județul Brăila, în perioada 1-15 august se desfăşoară,cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Parinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, cea de-a XXII-a ediţie a taberei de vară pentru tineri.

La activităţile taberei participă, pe lângă cei douăzeci de tineri din Centrul pilot de tineret ai parohiei Viziru, şi patruzeci de tineri din diferite parohii ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, dar şi din toată ţara.

Și în acest an, tema generală după care s-au desfăşurat activităţile a fost Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti“.

Programul-cadru al taberei cuprinde activităţi liturgice şi ateliere de creaţie, cultural-artistice, de formare a liderilor şi animatorilor de grup, sportive şi recreative.

Programul propriu-zis al taberei din acest an a constat în organizarea de jocuri şi activităţi de animare, în vederea însufleţirii relaţilor dintre tineri, mult lezate în ultima perioadă de virtual şi ieşirea din individualismul pe care îl produce virtualul în viaţa tinerilor, prin aducerea acestora către activităţi care pot însufleţi real relaţiile interpersonale.

Duminică, 5 august 2018, în această parohie s-a săvarşit Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi din Protoieria Însurăţei, în prezenţa unui număr mare de tineri şi credincioşi din localitate şi nu numai, iar răspunsurile la strană au fost oferite de copiii participanți la tabără.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de astăzi în care se vorbește despre vindecarea unui copil lunatic, care adesea își pierdea controlul și pătimea mult.

Ierarhul a vorbit și despre misiunea bisericii în mijlocul tinerilor și despre implicarea activă a tinerilor în viața bisericii.

În duminica vindecării unui copil bolnav de către Mântuitorul Iisus Hristos, prin medicamentele aflate la îndemâna bisericii și a celor ce cred în puterea vindecătoare a Domnului, cu mai multă credință, post și rugăciune, ne-am întâlnit împreună cu Ioan Iacob,românul Sfânt din Țara Sfântă, care sfințește atât Țara Sfântă, cât și țara noastră, dar și cu șaizeci de tineriîn cea de-a patra locație de tabere pentru tineri cu iz național din Eparhia Dunării de Jos. Aici participă pe lângă tinerii din zonă și tineri din județele Brăila și Galați, dar și tineri din județele București și Iași, care în fiecare an revin în acest spațiu al câmpiei pe care îl trasfigurează în urcuș spre un «Tabor fericit». Aceasta este lumina pe care ne-o împărtășește Dumnezeu prin tinerii îmbrăcați în costume naționale, tineri care cântă în această perioadă imne închinate Maicii Domnului și socializează, reușind astfel să-i facă tineri chiar și pe părinții și bunicii lor“, a spus chiriarhul.

La chinonic, tinerii participanţi la tabără au cântat antifonic Paraclisului Maicii Domnului, dar şi alte cântari închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, în curtea Bisericii s-a săvârşit slujba de pomenire pentru toţi înaintaşii, ctitorii şi binefăcătorii acestei biserici parohiale.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, le-a dăruit iconiţe și i-a invitat la agapa pregătită chiar de tinerii din tabără.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a participat la programul taberei propunând tinerilor teme de actualitate care-i preocupă și pentru care ei doresc să afle răspunsuri.

„Tinerii participanți la această tabără sunt făclii aprinse pentru alți tineri și exemple demne de urmat pentru petrecerea cu folos a timpului liber într-o societate în care tehnologia acaparează din ce în ce mai mult din bucuriile reale ale copilăriei“, a spus ierarhul.

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului,în ziua de 15 august,activitățile taberei vor fi încununate de oficierea slujbei de hram a Bisericii.

Cantine sociale