Astăzi, 20 aprilie 2024, s-a desfăşurat etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale interdisciplinare de limba și literatura română și religie „Cultură şi spiritualitate românească“.
La Galaţi, evenimentul a fost găzduit de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ şi a debutat în capela acestei instituţiei de învăţământ cu săvârşirea Sfintei Liturghii în prezenta Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
După ce mulţi dintre elevii participanţi au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Domnului, ierarhul locului a rostit rugăciuni către Milostivul Dumnezeu şi a ţinut un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru interesul pe care tinerii îl arată faţă de cele două discipline şcolare şi anume, limba şi literatură română şi religie.
În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a purtat un dialog de suflet cu elevii veniţi la seminarul gălăţean pentru a participa la concurs şi le-a oferit acestora cărţi de rugăciune şi iconiţe.
De la capelă, profesorii asistenți împreună cu elevii au mers în sălile de concurs pregătite pentru susţinerea probelor cu subiecte care au avut în vedere evaluarea nivelului competenţelor dobândite atât prin educaţie formală, cât şi nonformală şi informală, şi care vizează capacitatea de abordare interdisciplinară a tematicii propuse.
Chiriarhul Dunării de Jos a trecut pe la sălile de concurs pentru a-i încuraja şi susţine pe tinerii participanţi.
Şi în municipiul Brăila mulţi elevi s-au calificat la etapa judeţeană a acestei olimpiade.
Tinerii brăileni au participat, mai întâi, la Sfânta Liturghie de la biserica „Sf. Ioan Botezătorul“, unde au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine de preotul Ştefan Constandache, protopop de Brăila.
După momentele de înălţare duhovnicească din biserică, elevii au susţinut proba de examen la Şcoala Gimnazială „Mihu Dragomir“.
Olimpiada valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă a elevului capabil de performanţă din învăţământul preuniversitar și se adresează elevilor creativi, cu un orizont cultural adecvat vârstei, care pot valorifica elemente de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatură română şi religie.
La acest concurs şcolar au participat peste 600 de elevi din judeţele Galaţi şi Brăila, de la clasele a V-a până la clasele a XII-a.
Pr. Rareş Bucur