În cadrul Programului Naţional al Olimpiadelor Şcolare, Inspectoratele Judeţene Galaţi şi Brǎila, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, au desfăşurat astăzi, 13 aprilie 2024 etapa judeţeanǎ a Olimpiadei de Religie.
Probele de concurs au fost organizate pentru elevii de la clasele de gimnaziu şi pentru cei de la clasele de liceu, cu alocarea unui timp de 3 ore pentru rezolvarea subiectelor.
La Galaţi, concursul s-a desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ şi a reunit 460 elevi competitori de la şcolile din cuprinsul judeţului Galaţi.
Evenimentul a debutat în capela acestei unităţi şcolare cu oficirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa inspectorului şcolar de la disciplina Religie, a unor slujitori din administraţia eparhială, a cadrelor didactice şi a elevilor de la olimpiadă.
După slujbă, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe elevii participanţi şi a adresat aprecieri întregului corp profesoral şi îndrumătorilor acestor tineri pentru exemplara implicare şi organizare a concursului naţional în cadrul acestei etape judeţene.
Chiriarhul Dunării de Jos a trecut pe la sălile de concurs pentru a-i încuraja pe tinerii participanţi şi pentru a le oferi acestora cărţi de rugăciune, iconiţe şi alte daruri.
Această olimpiadă constituie un bun prilej de a evidenţia activităţile elevilor şi participarea activă a lor la disciplina religie, precum şi implicarea exemplară a profesorilor de specialitate în procesul didactic şi instructiv-educativ.
Şi în celălalt mare municipiu al eparhiei, Brăila, 320 de elevi au participat astăzi la etapa judeţeană a olimpiadei.
Mesajul de binecuvântare şi de încurajare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a fost transmis elevilor prin preotul protoiereu Ştefan Constandache şi doamna Elena Cocîrlea, inspector pentru disciplina Religie.
Gazda concursului a fost în acest oraş, Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu“.
Subiectele pe care elevii le-au tratat au fost elaborate de către o comisie de profesori metodişti, pe baza programei anuale de studiu, şi au vizat atât conţinutul disciplinei Religie, pentru nivelele de clasǎ V-XII, dar au avut şi menirea de a pune în valoare capacitǎţile de creativitate, sintezǎ şi actualizare, în contextul societǎţii moderne, privind cunoştinţele dobândite de elevi la disciplina Religie.
Comisiile de evaluare au fost alcǎtuite conform Metodologiei, din profesori de Religie cu gradele didactice I şi II în învăţământ, din cele douǎ judeţe.
Primii opt clasaţi, din fiecare judeţ, vor participa la etapa naţionalǎ a Olimpiadei care se va desfăşura în acest an, în perioada 8-12 mai, la Focşani, judeţul Vrancea, pentru elevii de gimnaziu şi la Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, pentru elevii de liceu.
Pr. Rareş Bucur