În ziua Marelui Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos, la Penitenciarul de maximă siguranţă din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos împreună cu preotul capelan Ovidiu Gafton a săvârşit slujba Vecerniei speciale pentru deţinuţii adunaţi în capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cadrul acestei instituţii de detenţie.

Cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a adresat un cald cuvânt părintesc persoanelor private de libertate prezente la acest moment de suflet desfăşurat în capela penitenciarului, îndemnându-i să trăiască cu bucurie Învierea Domnului Hristos care ne-a adus eliberarea din legăturile întunericului, încurajându-i să fie liberi spiritual şi lumină pentru cei din jur.

”Esenţialul din mesajul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos se poate desprinde şi din acceptarea credincioşilor, o parte dintre ei aflaţi în Penitenciarul din Galaţi, de a-L lăsa pe Domnul să intre prin uşile încuiate ale sufletului, gândurilor, minţii şi inimii, pentru trecerea dincolo de starea de închidere şi de limitare temporară a libertăţii sociale.

Fie ca efectul slujbei Învierii, care se numeşte a doua Înviere, să nu o uităm! Şi anume, trecerea creştinilor noştri de la starea de deţinuţi temporar în penitenciar la starea de oameni liberi spiritual, creştini buni, angajaţi într-o construcţie nouă, o comunitate a celor ce L-au lăsat pe Domnul Iisus Hristos să învie bucuria, aşa cum s-au bucurat ucenicii văzându-L pe Domnul intrând prin uşile încuiate.

Aşa am luat noi speranţă şi bucurie din zâmbetul, rugăciunea şi speranţa creştinilor noştri care prin Hristos, în ziua de Paşti, sunt oamenii bucuriei în Hristos, în Biserică şi în lucrarea spre mai binele dânşilor şi al nostru al tuturor”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

După tradiţie, Înaltpreasfinţia Sa a împărţit daruri pascale celor prezenţi, a ciocnit cu ei ouă roşii şi i-a întărit duhovniceşte în această mare zi a creştinătăţii.

Programul a continuat cu vizitarea de către Părintele Arhiepiscopa creştinilor în celulele penitenciarului, pentru a le aduce tuturor bucuria Învierii, a-i binecuvânta, a ciocni cu aceştia ouă roşii şi pentru a le oferi daruri pascale.

Această vizită face parte din programul tradiţional al chiriarhului locului din prima zi a Marelui Praznic al Învierii Domnului.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale