În Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită, conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor.

Tot astăzi, chiriarhul chiriarhul Dunării de Jos a împlinit, după tradiţie, rânduiala spălării picioarelor.

Cu acest prilej, în cadrul unui program misionar şi social-filantropic derulat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Galaţi, în perteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală au participat la slujbă mulţi copii, între aceştia fiind şi copii ucraineni, găzduiţi în această perioadă în Campusul studenţesc din Galaţi.

Copiii și credincioșii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian cu Sfintele Taine.

După rugăciunea Amvonului, ierarhul Dunării de Jos a împlinit pilda de dragoste și îndemnul dumnezeiesc la smerenie și iubire față de aproapele nostru prin săvârşirea ceremonialului spălării picioarelor.

În acest an, beneficiarii acestei rânduieli ritual au fost 12 copii din localităţile Rediu, Plevna, Suhurlui şi Rediu, judeţul Galați, cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani, proveniţi din familii monoparentale cu posibilități materiale reduse.

La momentul liturgic cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa s-a încins cu ştergar şi a săvârşit ritualul respectiv celor 12 „mici ucenici“, după care le-a oferit făclii aprinse.

Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de igienă personală şi dulciuri în valoare de 5000 lei.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre exemplul de smerenie pe Mântuitorul Hristos l-a oferit ucenicilor Săi, arătând că rânduiala săvârşită este plină de înţelesuri tainice.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiat curăţia sufletului, a minţii şi a inimii regăsite la copii.

La final, Părintele Arhiepiscop a avut un dialog cu „micii ucenicii“, iar unul dintre ei, cu mare bucurie şi plin de entuziasm specific vârstei, a interpretat câteva cântece religioase.

De la Catedrala arhiepiscopală, copiii şi credincioşii prezenţi la slujbă au mers împreună cu ierarhul locului în cadrul natural din curtea Reşedinţei arhiepiscopale unde le-au fost oferite daruri.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale