În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în preajma marilor sărbători creştine se derulează ample programe pastoral-misionare şi social-filantropice, îndreptate cu precădere către persoanele vârstnice, familiile cu mulţi copii sau spre semenii nevoiaşi şi marginalizaţi social.

Un astfel de program, desfăşurat de peste zece ani prin Sectorul social-filantropic al Centrului eparhial, cele opt protopopiate şi parohiile din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos, este şi cel prilejuit de marea sărbătoare a Învierii Domnului şi intitulat sugestiv „Ne înnoim de Sfintele Paşti“.

În acest context, în perioada 3-13 aprilie 2023, peste 4700 de persoane vârstnice şi 2.200 de copii, care provin din peste 500 de familii nevoiaşe cu mai mult de trei copii, primesc din partea Bisericii, pentru sfintele sărbători, alimente şi articole vestimentare şi încălţăminte în valoare de 550.000 lei.

Din această valoare, Centrul Eparhial contribuie cu 60%, iar protopopiatele şi parohiile cu câte 20%.

Astăzi, programul a debutat în protopopiatul Brăila, unde copiii din acest municipiu au avut prilejul de primi darurile special achiziţionate şi pregătite pentru ei.

Activitatea filantropică a constat în oferirea de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi alte daruri pascale pentru 450 de copii nevoiaşi aflaţi în evidenţele parohiale ale unităţilor bisericeşti din cadrul protopopiatului Brăila.

Darurile achiziţionate au fost aduse la biserica „Sfântul Dumitru“ din cartierul Brăiliţa, unde au fost aşezate pe categorii de vârstă şi apoi oferite cu drag copiilor.

Bucuria preoţilor şi a voluntarilor a fost mare la întâlnirea acestor frumoși copii veniți direct de la școală pentru a-şi primi darurile de sărbători.

În aceste zile prepascale se defăşoară şi cealaltă componentă a acestui program prin care persoanele vârsnice, bolnave şi cu posibilităţi materiale reduse, primesc daruri din partea parohiilor prin preoţii şi voluntarii parohiali.

De la biserică, preoţii au mers la casele unor bătrâni bolnavi şi singuri pentru a le oferi pachete cu alimente de bază şi alte produse.

Toţi beneficiarii acestei campanii umanitare au primit cu mare bucurie darurile, mulţumind în primul rând Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, iniţiatorul şi susţinătorul acestui tradiţional program eparhial, precum şi celorlaţi clerici şi voluntari parohiali implicaţi în astfel de acţiuni de binefacere.

În zilele următoare, până aproape de Sfintele Paşti, alţi copii şi vârstnici din Arhiepiscopia Dunării de Jos vor primi sprijin în cadrul acestui program.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale