Sâmbătă, 8 aprilie, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

Anul acesta pelerinajul în Eparhia Dunării de Jos a început la Brăila, unde, preoţii şi credincioşii de la bisericile din oraş s-au întâlnit la biserica ”Sf. Cuv. Parascheva”. Alaiul format din copii, tineri, profesori şi credincioşi au pornit în procesiune pe „Calea Călăraşilor“ spre Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiu.

Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a întâmpinat mulţimea pelerinilor, a citit Sfintele Evanghelii din Sâmbăta Sfântului şi Dreptului Lazăr şi de la Utrenia Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa manifestării credinţei noastre prin participarea la astfel de manifestări paşnice şi înălţătoare, dar mai ales prin dragostea arătată faţă de semenii noştri aflaţi în nevoi şi în neputinţe.

Chiriarhului Dunării de Jos a binecuvântat credincioşii cu Sfânta Evanghelie şi a oficiat slujba de sfinţire a stâlpărilor, după care a stropit pe toţi credincioşii prezenţi cu agheasmă.

La final, ierarhul Dunării de Jos a premiat elevii calificaţi la etapa naţională a Concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“ şi pe cei calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie şi le-a oferti diplome şi daruri.

În continuare, în oraşul de reşedinţă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, foarte mulţi gălăţeni, de la copii şi tineri, până la vârstnici sau chiar persoane cu dizabilităţi s-au adunat în faţa bisericii „Vovidenia“ pentru a participa la tradiţionala procesiune de Florii.

Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Şi la Galaţi, pe esplanada Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a citit cele două Evanghelii şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a precizat că prin cinstirea învierii lui Lazăr în Sâmbăta Stâlpărilor, reuşim să vedem în această mare minune şi învierea noastră cea de obşte.

Ierarhul locului a mulţumit lui Dumnezeu, preoţimii şi bunilor noştri credincioşi din cele două judeţe ale Eparhiei pentru numărul mare de participanţi la pelerinajul care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, dar şi în sufletele şi în casele noastre.

Programul liturgic a continuat cu premierea elevilor olimpici din judeţul Galaţi, binecuvântarea stâlpărilor şi apoi slujba Privegherii.

Participarea tinerilor, a elevilor din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, alături de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, înainte de toate, un semn de speranţă şi o manifestare plenară a dragostei creştine în interiorul Bisericii.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pelerinajul s-a desfăşoară şi în alte centre devenite deja tradiţionale, precum cele din localităţile Tecuci, Târgu Bujor, Corod, Matca, Lieşti-Buceşti-Şerbăneşti,  Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Nicoreşti, Toflea, Însurăţei, Făurei şi Ianca.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale