La sărbătoarea Sfântului Gheorghe, municipiul Tecuci se bucură duhovniceşte întrucât, încă din anul 1995, la propunerea Consiliului Local şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Marele Mucenic al lui Hristos a devenit ocrotitor spiritual al credincioşilor din acest oraş.

Sfântul Gheorghe poartă de grijă şi este rugător pentru toţi locuitorii Tecuciului, căci, de secole, biserica veche din centrul municipiului, aflată sub ocrotirea spirituală a acestui sfânt purtător de biruinţă, străjuieşte asemenea unei cetăţi trecutul şi prezentul orasului.

Astăzi, 23 aprilie 2021, cu ocazia hramului catedralei tecucene, Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Protopopiatul Tecuci a organizat manifestări spirituale, culturale şi social-filantropice.

De la orele dimineţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurile înainte sfinţite în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Iachint de Vicina“ din municipiul Tecuci.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi, tineri şi vârstnici deopotrivă, profesori şi oameni de cultură, precum şireprezentanţi ai autorităţilor locale.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa pilduitoare a sfântului militar, care se caracterizează printr-o trăire profundă, răbdare şi mărturisire statornică a lui Hristos în vremuri grele.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos împreună cu preoţii de la această biserică s-au deplasat la Spitalul Municipal „Anton Cincu“, pentru a oferi mai multe ajutoare acestei unităţi medicale care în această perioadă de pandemie primeşte şi tratează bolnavi infectaţi cu Covid-19.

Pentru buna desfăşurare a actului de îngrijire medicală, au fost oferite produse de igienă şi materiale de curăţenie, măşti de protecţie, mănuşi chirurgicale, 65 de lenjerii pentru paturi, veselă din inox pentru bucătăria spitalului și cărţi de zidire sufletească.

Darurile au fost oferite reprezentanţilor Spitalului din Tecuci la Capela „Sf. M. Mc. Pantelimon“ situată în incinta unităţii medicale.

De asemenea, din partea acestei parohii, 250 de persoane nevoiaşe din Tecuci au primit pachete cu alimente.

Valoarea darurilor oferite cu prilejul hramului a fost de 13.000 lei.

Tot astăzi, slujitorii Sfintelor Altare din protopopiatele Tecuci şi Nicoreşti au participat în Catedrala din Tecuci la o conferinţă pastoral-misionară în vederea prezentării şi discutării aspectelor administrative cu privire la organizarea şi desfăşurarea evenimentelor religioase prilejuite de Săptămâna Sfintelor Pătimiri, praznicul Învierii Domnului, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi Paştele Blajinilor.

Şedinţa a fost prezidată de chiriarhul Dunării de Jos, care, în deschidere a rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile arătate de Dumnezeu în această perioadă dificilă şi cereri pentru tot ajutorul necesar în lucrarea misionară şi jertfelnică a medicilor şi a preoţilor.

În cadrul dezbaterilor au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească în această parte a eparhiei.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale