Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în preajma marilor sărbători creştine, Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Sectorul social-filantropic al Centrului eparhial, cele 8 protopopiate şi parohiile din cuprinsul eparhiei, derulează ample programe filantropice, îndreptate cu precădere spre familiile cu mulţi copii, bătrânii nevoiaşi sau persoanele defavorizate şi marginalizate social.

Unul dintre programele eparhiale, devenit tradiţie şi denumit sugestiv „Ne înnoim de Sfintele Paşti“, se axează anul acesta pe oferirea de sprijin spiritual şi material instituţiilor medicale şi de asistenţă socială, precum şi persoanelor cu posibilităţi materiale reduse din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila.

Prin acest program social-filantropic, aproximativ 2000 persoane beneficiază de sprijin din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Astăzi, 20 aprilie 2021, preoţi de la Centrul Eparhial şi din cadrul Protopopiatului Făurei au oferit ajutoare cadrelor medicale, personalului auxiliar şi pacienţilor de la Spitalul din localitatea Făurei, judeţul Brăila şi bătrânilor din cadrul Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice din aceeaşi localitate.

Luând act de nevoile urgente ale acestor două instituţii de asistenţă medicală şi socială din judeţul Brăila, preoţii au oferit produse de igienă şi materiale de curăţenie, măşti de protecţie, mănuşi chirurgicale şi articole vestimentare.

După ce darurile au fost pregătite special de angajaţii de la Centrul eparhial, acestea au fost transportate la sediul instituţiilor beneficiare şi distribuite potrivit nevoilor curente.

Prima oprire cu produsele igienico-sanitare, atât de necesare în această perioadă de pandemie, a fost la Spitalul Orăşenesc Făurei.

Această unitatea spitalicească asigură servicii medicale preventive, curative și de recuperare, sarcina prioritară a spitalului fiind asigurarea asistenței medicale de specialitate spitaliceasca și ambulatorie.

În aceeași zi, preoţii au oferit daruri şi asistaţilor de la Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice din Făurei.

Angajaţii şi cei 30 de vârstnici instituţionalizaţi în acest aşezământ de ocrotire socială s-au bucurat de vizita şi darurile aduse cu mare dragoste şi disponibilitate de preoţi.

Pe lângă materialele de igienă şi de curăţenie oferite de Centrul eparhial, bătrânii au primit şi câteva articole vestimentare din partea Protoieriei Făurei.

În cadrul acestui centru social sunt desfăşurate activități de îngrijire, medicale, monitorizare a stării de sănătate, socializare, terapie ocupațională - individuală și de grup, reabilitare, ergoterapie, kinetoterapie, reflexoterapie și psihoterapie.

Tot astăzi, preoţii au ajuns cu produse de igienă şi alte daruri la 10 familii cu mulţi copii şi la doi bătrâni cu vârste de peste 90 de ani din localităţile Filipeşti şi Deduleşti, judeţul Brăila.

Ajutoarele oferite astăzi celor două instituţii medical şi de ocrotire socială şi celorlalţi nevoiaşi au fost în valoare de 5.000 lei şi au provenit din contribuţia materială a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi a protopopiatului Făurei.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale