Prima zi de după Duminica Sfântului Apostol Toma, este şi prima zi din perioada pascală în care se fac pomeniri de obşte pentru semenii noştri trecuţi la Domnul. În unele locuri, în această zi, numită şi Paştele Blajinilor, familiile se reuneau la cimitir pentru a face pomeniri pentru cei dragi.

Datorită restricţiilor impuse în această perioadă în ţară, ca urmare a răspândirii noului coronavirus, pomenirile pentru cei adormiţi s-au desfăşurat fără participarea famiilor şi a apropiaţilor, însă în Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, slujitorii Sfintelor Altare s-au preocupat pentru a se rugat şi a-i pomeni pe cei adormiţi.

Astfel, în toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos, în dimineaţa zilei de luni, 27 aprilie, preoţii au oficiat Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni pentru odihna celor trecuţi la cele veşnice şi au fost săvârşite slujbe de pomenire.

Rugăciunile pentru cei „blajini“, cum mai sunt numiţi în popor, au continuat după Sfânta Liturghie din biserici, în toate cimitirele din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila, cu rânduiala slujbei de pomenire săvârşită de preoţii desemnaţi special pentru aceasta.

Pomenirile din cimitire, oficiate numai de preoţi şi câtăreţi bisericeşti, s-au desfăşurat într-o zonă situată, fie în faţa locaşului de cult, fie pe aleele principale ale cimitirelor.

După slujbă, preoţii au binecuvântat ofrandele pregătite pentru a fi oferite persoanelor nevoiaşe spre pomenirea şi iertarea păcatelor celor repausaţi şi au aprins lumânări la morminte.

În această zi, cei adormiţi sunt integraţi prin Sfânta Liturghie şi prin celelalte slujbe în bucuria prezentă a Învierii, iar prin milostenia făcută după slujbe ne manifestăm dragostea, recunoştinţa şi comuniunea nesfârşită cu cei care fac parte din noi.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale