În cadrul Parohiei „Sfântul Spiridon” din Galaţi funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Asociația Multifuncțională Filantropică „Sfântul Spiridon“, care are în evidenţe 70 de copii beneficiari.
În baza Legii 34/1998, această asociaţie filantropică oferă un servicu social de tip „Centru de zi pentru copii“, printr-un parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială Galaţi.
Activitățile centrului constau în oferirea de servicii de asistență socială, consiliere psihologică, asistență educațională și socializare, asistență social-medicală și serviciu de masă caldă.
Având în vedere situația actuală din ţară, activitatea centrului a fost adaptată potrivit noilor reglementări legale în vigoare, astfel încât toţi beneficiarii și familiile acestora să poată primi sprijin în această perioadă.
Funcționarea centrului se realizează cu personalul angajat al instituției, în număr de 8 persoane, respectiv un coordonator, un asistent social, un tehnician în asistenţă sicială, un psiholog, doi instructori de educaţie, un bucătar şi un ajutor de bucătar.
Colaborarea cu cei 25 de profesori voluntari ai centrului, care sunt profesori pensionari cu vârste de peste 65 de ani, atât de implicaţi în activităţile educaţionale de până acum, a fost suspendată din cauza noilor măsuri instituite de starea de urgență, urmând a fi reluată colaborarea cu aceştia după perioada de epidemie.
Sub aspectul asistenței sociale, beneficiarii centrului de zi sunt monitorizați zilnic prin intermediul rețelelor de socializare Facebook și WhatsApp şi a telefonului mobil. În contextul actual în care ne aflăm, noile anchete sociale sunt realizate ţinându-se cont de situaţii cum ar fi: părinți în șomaj, disponibilizați, întorși din străinătate ş.a.
Prin cei doi instructori de educație angajați, zilnic se oferă sprijin în efectuarea temelor cu ajutorul platformei „Zoom“ și se organizează diferite activități de socializare și petrecere a timpului liber în casă. Copiii primesc alternative de petrecere a timpului într-un mod constructiv, cu respectarea termenelor limită în ce privește efectuarea temelor.
Monitorizarea stării emoționale a beneficiarilor este un aspect important al activităţii, aceasta realizându-se prin completarea unui formular personalizat şi prin discuții telefonice sau pe rețelele de socializare, acolo unde există un factor de risc.
În ce privește serviciul de masă caldă, în această perioadă dificilă, beneficiarii pimesc alternativ, atât mâncare gătită, cât și pachete cu hrana rece (alimente de bază), pentru a reduce căt mai mult părăsirea domiciliului de către părinți. În condiții de maximă siguranță, conform măsurilor de igienă și protecție, părinții copiilor vin o data la doua săptămâni pentru a primi mâncare gătită și hrană rece pentru o perioada de 15 zile. Pe lângă acestea, o data pe lună, familiile din care provin copiii primesc și produse igienico-sanitare.
Valoarea totală a ajutoarelor acordate este de aproximativ 16.500 lei/lună (13.500 lei de la DAS Galaţi şi 3000 de lei din donaţii).
Tot la parohia „Sfântul Spiridon“ din Galați, în perioada 6-19 aprilie a.c., personalul angajat al parohiei, împreună cu membrii consiliului şi comitetului parohial, desfășoară programul filantropic, intitulat „Ajută-ți aproapele!“.
Acest program constă în realizarea unei colecte de alimente neperisabile, materiale igienico-sanitare și medicamente pentru credincioșii sărmani, singuri, bolnavi și izolați în case din cauza pandemiei de Covid-19. Persoanele nevoiașe au fost identificate de către membrii consiliului și comitetului parohial, care au și deschis personal lista donatorilor. Programul a fost afișat la fiecare bloc și a fost adus la cunoștință tuturor credincioșilor din parohie, produsele fiind donate pe perioada derulării programului la trei centre de colectare din arealul parohiei.
În ziua de 9 aprilie, s-au pregătit pachete din aceste donații pentru un număr de 40 de credincioși, cu o valoare de aproximativ 110 lei pe pachet (4.400 lei în total). Pachetele au fost distribuite de către preotul paroh, împreună cu personalul angajat al parohiei, la domiciliul beneficiarilor în condiții de maximă siguranță. Pe data de 16 aprilie va avea loc a 2-a distribuire a donațiilor colectate până la acea dată, în care vor fi incluse și produse specifice Sărbătorilor Sfintelor Paști.
Pr. Rareş Bucur