În Arhiepiscopia Dunării de Jos, activităţile de ajutorare a semenilor noştri continuă în fiecare zi prin aşezămintele sociale parohiale şi prin organizarea de acţiuni directe ale Centrului eparhial acolo unde situaţia urgentă o cere.

O astfel de activitate filantropică s-a desfăşurat astăzi, 6 aprilie, la Aşezământul „Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălțarea Domnului“ din Galaţi.

Activitatea a constat în oferirea de hrană caldă unui număr de 20 de persoane din parohie care au nevoie de ajutor, mulţi dintre ei bătrâni, nedeplasabil, cu situaţii materiale precare. În fiecare zi, hrana este pregătită de personalul calificat al cantinei şi oferită beneficiarilor în această perioadă de epidemie în sistem catering.

Excepând această perioadă de urgenţă în care ne aflăm, în afară de duminici, zilnic, în bucătăria cantinei se prepară hrana (2 feluri principale și desert) pentru 60 de persoane lipsite de posibilități materiale (familii cu mulţi copii, persoane cu dizabilități și bătrâni suferinzi) şi li se oferă în sala de mese. Fondurile pentru această activitate filantropică provin din parohie și din donații.

Coordonator al întregului așezământ este părintele Eugen Drăgoi, slujitor la parohia „Înălțarea Domnului“, iar Cantina din cadrul acestuia funcționează cu un administrator, un asistent social care lucrează ca voluntar şi două persoane care au calificare de bucătar.

⁕⁕⁕

În incinta bisericii parohiale „Înălțarea Domnului“ din cartierul gălăţean Ţiglina 2 s-a ridicat între anii 2008-2010 o clădire cu parter şi un etaj, cu destinația de spațiu pentru servicii social-filantropice și pentru activități cultural-spirituale. La parter există o sală de mese, cu o capacitate de 120 de locuri, bucătărie și spații de serviciu și de depozitare, iar la etaj o bibliotecă-sală de conferințe, cu o capacitate de 75 de locuri și 4 birouri pentru activități filantropice și culturale.

Așezământul, pus sub patronajul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, este dotat cu toate utilitățile și inventarul necesare desfășurării în condiții optime a activităților pentru care a fost destinat.

Piatra de temelie a așezământului fost așezată în ziua de 3 iunie 2007, iar lucrările de construcție și dotare au început în iunie 2008 și s-au finalizat în august 2017, fiind inaugurat oficial și sfințit de către ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în ziua de 13 noiembrie 2018, în prezența administrației eparhiale și a preoților din Protopopiatul Galați.

Anterior acestui așezământ, s-a aflat în funcțiune o cantină parohială, „Samarineanul milostiv“, la demisolul bisericii parohiale, care a asigurat hrana zilnică pentru cca 50-100 de persoane, timp de 21 de ani (între 8 noiembrie 1997-7 ianuarie 2019) fără întrerupere.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale