30 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 28 din Galaţi, însoţiţi de cadrele didactice şi de câţiva părinţi au vizitat astăzi, 18 aprilie, Aşezământul social-filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul de la Dunăre.
Activitatea a fost organizată în cadrul programului „Şcoala altfel“, desfăşurat de la începutul acestei săptămâni în multe şcoli din judeţul Galaţi şi din întreaga ţară.
Programul activităţii de astăzi a debutat cu vizitarea Capelei din incinta Aşezământului, unde elevii s-au rugat şi au primit câteva informaţii despre istoricul şi activităţile acestei instituţii de binefacere din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
În continuare, elevii au fost îndrumaţi către spaţiile Centrului medical „Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“ care funcţionează în cadrul Aşezământului şi care este destinat persoanelor aflate în dificultate din municipiul Galaţi, prin oferirea de servicii medicale gratuite în cadrul cabinetelor de medicină generală, stomatologie şi explorări funcţionale, precum şi a laboratorului de hematologie şi biochimie.
Tinerii s-au bucurat foarte mult şi au fost impresionaţi atunci când au ajuns în Biblioteca acestei instituţii ce cuprinde peste 7000 de volum şi apoi în Sala de festivităţi „Cosma Petrovici“, unde au avut ocazia de a interpreta la pian câteva compoziţii muzicale clasice, în aplauzele celor prezenţi.
Vizitatorii au fost surprinşi plăcut de condiţiile de rezidenţă ale beneficiarilor şi de modul în care fiecare asistat se implică în organizarea şi curăţenia spaţiului alocat.
Scopul acestei activităţi nu a fost doar vizitarea aşezământului, ci şi oferirea unor daruri ce au constat în rechizite şi produse de birotică şi papetărie, ca urmare a unei colecte iniţiate la nivelul clasei.
La plecare, toţi vizitatorii au primit din partea gazdelor dulciuri şi iconiţe.
***
Aşezământul Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, a fost înfiinţat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare şi dotare.
Reînfiinţat şi inaugurat în octombrie 2000, prin prezenţa şi binecuvântarea Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului şi a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezenţa autorităţilor centrale şi locale, civile şi militare, a ctitorilor şi donatorilor, a clerului eparhial şi a unei mulţimi de credincioşi, aşezământul găzduieşte în prezent un Centru de Plasament Rezidenţial în cadrul căruia sunt îngrijite 27 de tinere provenite din familii defavorizate.
De asemenea, aici funcţionează Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“, inaugurat anul trecut, care acordă asistenţă psiho-pedagogică, meditaţii gratuite şi o masă zilnic la 73 de copii, precum şi Centrul de Asistenţă Medicală şi Laborator de Analize „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“, în cadrul căruia funcţionează trei cabinete medicale (stomatologie, medicină generală şi laborator analize), deservite de medici specialişti, care oferă zilnic asistenţă medicală gratuită la peste 20 de persoane (pensionari, elevi, studenţi etc.) cu posibilități materiale reduse.
În cadrul aceluiaşi complex fiinţează, tot din anul 2000 şi Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare“ ale cărei maici se ocupă de educaţia duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.