Astăzi, 17 aprilie, 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 26 din Galaţi, însoţiţi de profesorii lor, au vizitat câteva instituţii şi obiective culturale din municipiul Galaţi, în cadrul programului „Şcoala altfel“, desfăşurat în această săptămână în şcolile din România.
Înainte de a ajunge la Centrul eparhial, elevii au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunăre de Jos, unde, îndrumaţi de ghidul muzeului au putut admira arhitectura acestei instituţii de cultură, exponatele din fiecare sală şi a face astfel o incursiune în trecutul acestei frumoase zone a Dunării de Jos.
Copiii s-au arătat fascinaţi şi impresionaţi de cele văzute şi prezentate în cadrul vizitei, experienţa de astăzi constituindu-se pentru ei într-o lecţie vie de istorie, cultură şi spiritualitate.
În continuare, elevii au vizitat Fabrica de lumânări „Sf. M. Fotini“ şi Tipografia eparhială „Candela Cuvântului“ din incinta Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În cadrul Tipografiei eparhiale, elevii au asistat la întregul proces tehnologic – prepress, tipar și finisare al unei cărţi, fiind uimiţi de modul în care partea grafica este transpusă cu ajutorul utilajelor în produsul final, pe care zi de zi îl utilizează la şcoală în procesul de învăţare.
De asemenea, la Fabrica de lumânări, copiii au putut vedea spaţiul de lucru, echipamentele de baza, tipurile de matriţe utilizate în activitatea de confecţionare a lumânărilor şi etapele procesului tehnologic de realizare al acestor obiecte de cult.
Din incinta Centrului eparhial vizitatorii au mers la Catedrala Arhiepiscopală, unde s-au închinat, s-au rugat, au primit informaţii despre acest sfânt locaş de cult şi au aprins lumânările primite cu ocazia acestei vizite.
După ce tinerii au văzut şi biblioteca eparhială „Arhiepiscop Antim Nica“, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a primit pe aceştia în sediul administrativ, unde le-a adresat un cuvânt duhovnicesc în care a vorbit despre importanța participării tinerilor la activităţile şi programele desfăşurate de biserică, evidenţiind totodată faptul că dialogul şi socializarea de la persoană la persoană, fără intermediul calculatorului sau a virtualului sunt benefice în dezvoltarea armonioasă dintre trup şi suflet.
La plecare, toţi şcolarii vizitatori au fost binecuvântaţi de Părintele Arhiepiscop, au primit iconițe cu „Intrarea Domnului în Ierusalim“, revista eparhială „Călăuză Ortodoxă” şi alte daruri.