Miercuri, 3 aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a desfăşurat în comuna Movila Miresii din judeţul Brăila, şezătoarea intitulată sugestiv „Tradiţii şi obiceiuri în satul movilean“.

Manifestarea cultural-artistică şi educativă a fost organizată în contextul Anului omagial al satului românesc, de către parohia Movila Miresii în colaborare cu Şcoala Gimnazială din localitate.

Prin această manifestarea găzduită de Căminul Cultural al localităţii Movila Miresii, s-a dorit a se evidenţia unele tradiţii, datini şi obiceiuri strămoşeşti specifice zonei brăilene, dar şi cunoaşterea şi cultivarea sentimentului de respect pentru valorile tradiţionale româneşti şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc din zona Câmpiei Brăilei.

La eveniment au participat tineri ai comunităţii, elevi, cadre didactice, reprezentanţi locali, bătrâni din sat, dar şi alţi invitaţi din parohiile învecinate, între aceştia mulţi copii veniţi împreună cu preoţii şi educatorii din localităţile lor pentru a-şi prezenta cântecele şi portul tradiţional.

În program au fost cuprinse interpretări ale unor cântece tradiţionale româneşti, poezii şi scenete tematice specifice satului românesc, precum şi mai multe ateliere de lucru în care s-au regăsit meşteşugurile şi îndeletnicirile bunicilor şi străbunicilor noştri, precum ţesutul la război, cusutul, torsul, olăritul, prepararea unor produse româneşti de post şi nu în ultimul rând realizarea de prescuri.

Tinerele generaţii participante la eveniment au avut posibilitatea de a cunoaşte legenda satului brăilean, care poartă numele unei mirese pierdute, dar şi acele obiceiuri legate de nunta tradiţională de la sat - dansurile tradiţionale din dimineaţa nunţii, împodobitul brazilor, bărbieritul mirelui, gătitul miresei, ruperea cozonacului miresei şi jucatul căldării.

De asemenea, cei prezenţi au avut posibilitatea de a vedea şi o colecţie impresionantă de obiecte din gospodăria ţăranului român, costume tradiţionale, ştergare, covoare, pături şi fotografii ce prezintă case vechi din localitate.

Şezătoarea de astăzi a fost pentru localitatea Movila Miresii o sărbătoare a satului de odinioară adusă în actualitate, la finalul căreia participanţii s-au arătat bucuroşi şi impresionaţi de cele văzute şi trăite, pentru mulţi dintre ei experienţa de astăzi constituindu-se într-un imbold pentru a căuta şi afla mai multe despre satul românesc tradiţional.

La final, tinerii participanţi şi îndrumătorii lor au primit din partea organizatorilor diverse daruri.

Cantine sociale