În săptămâna a şasea a Postului Mare, timp al ascezei, contemplaţiei şi pregătirii noastre pentru veşnicie, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în partea sa brăileană, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila a fost gazda unui eveniment didactic de excepţie: a 40-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Istorie. La competiţie au participat 220 de elevi, însoţiţi de 70 de cadre didactice, din toate judeţele ţării. Comisia centrală a Olimpiadei a fost coordonată de o echipă de mari specialişti în domeniul istoriei: dl. prof. univ. dr. Călin Felezeu, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca (preşedinte), dl. prof. dr. Doru Dumitru – inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, Culturii şi Sportului (preşedinte executiv), dl. prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan, de la Universitatea „Al. I Cuza“ din Iaşi (preşedinte executiv). Acestora li s-au adăugat minunaţii şi jertfelnicii truditori ai învăţământului brăilean, în frunte cu dl. prof. dr. Cătălin Canciu (inspector general şcolar), dna prof. Corina Pavel (inspector de specialitate în cadrul I.S.J. Brăila), profesori de istorie de la colegii naţionale, licee şi şcoli reprezentative de pe întregul teritoriu naţional. Alături de responsabilii învăţământului brăilean, s-au angajat în susţinerea evenimentului şi Primăria Municipiului Brăila, Muzeul Brăilei „Carol I“ şi o serie întreagă de alte instituţii şi organizaţii locale, sponsori şi ajutători.
În chip special, în vederea bunei pregătiri şi derulări a evenimentului, din vreme, Sfânta Arhiepiscopie a Dunării de Jos şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila au încheiat şi semnat un „Protocol de colaborare”. În baza acestuia Eparhia noastră s-a putut implica real şi consistent în organizarea programului olimpiadei, care a cuprins, pe lângă concursul propriu-zis, şi câteva activităţi menite să prezinte tinerilor cele mai semnificative repere de istorie, cultură şi spiritualitate din zona Dunării de Jos şi momente de suflet de neuitat.
La momentul oficial al deschiderii Olimpiadei a participat şi ÎPS Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, care a binecuvântat pe tinerii prezenţi, oferind tuturor elevilor şi profesorilor daruri de carte, din partea Eparhiei. În alocuţiunea sa, ÎPS Chiriarh a spus: „Trebuie să învăţăm să scriem faptele şi numele oamenilor mari în calendarul sufletelor, al inimilor şi al minţii şi apoi să le transcriem în documente (…) Cea mai frumoasă istorie, în 2016, este convocarea voastră aici, în acest oraş. Pentru ca să se înţeleagă mai bine istoria şi relaţia ei cu faptul religios, suntem dispuşi să cedăm spaţii din ora de Religie pentru ca aceşti tineri şi copii să-şi cunoască voievozii, marii şlefuitori ai limbii şi istoriei şi să poată avea dimensiunea reală a istoriei româneşti, care este şi una europeană. Iar Brăila este, în acest sens, cel mai bun exemplu de istorie locală care devine universală. Aici oamenii au stat împreună prin ospitalitate, credinţă şi continuitate“. În ziua de 19 aprilie, membrii Comisiei Naţionale a Olimpiadei au fost oaspeţii ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Profesorii de istorie au fost impresionaţi de modul în care a fost restaurată clădirea, de consistenţa materialului expoziţional care pune în valoare bogăţia istorică şi cultural-spirituală a zonei Dunării de Jos, dar şi de maniera de prezentare a acesteia.
După concurs, în ziua de 20 aprilie, şi elevii au vizitat Muzeul eparhial, unde au fost întâmpinaţi şi ghidaţi chiar de Chiriarhul Dunării de Jos. Olimpicii s-au transformat apoi în pelerini, sub bolţile bisericii „Precista“ din municipiul Galaţi şi în incinta voievodalei Mănăstiri Măxineni, restaurată de curând, unde s-au putut întâlni cu timpul plin de cultură şi de duh românesc al secolelor XVI-XVII. În aceeaşi zi, oaspeţii au vizitat şi Muzeul Parcului Naţional „Munţii Măcinului“ din com. Greci, jud. Tulcea.
Ceremonia de premiere a avut loc joi, 21 aprilie a.c., în aula Universităţii „Constantin Brâncoveanu“ din Brăila. Delegatul ÎPS Arhiepiscop la acest moment a oferit, din partea Eparhiei Dunării de Jos, 12 premii de excelenţă, constând în: Diploma „Tinereţe şi credinţă“, un pachet de cărţi şi suma de 150 lei, pentru fiecare premiant.
Pentru Brăila, Olimpiada Naţională de Istorie se constituie în cel mai de seamă eveniment didactic al anului 2016 - declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox“. Implicarea Arhiepiscopiei noastre şi a ÎPS Părinte Arhiepiscop în acest proiect argumentează, încă o dată, buna conlucrare dintre Biserică şi Şcoală, spre atingerea obiectivului comun major: formarea viitoarelor generaţii în spiritul respectului pentru trecut, al responsabilităţii pentru prezent şi al speranţei pentru viitor. (L.P.)
Premianţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos
Săcrieru Ioan Nicolae – Şc. Gimnazială „Ştefan cel Mare“, Focşani
Toma Natanael – Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“, Braşov
Dublea Adrian – Liceul Teoretic „Emil Racoviţă“, Vaslui
Cotrău Ioana Daria – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Oradea
Cristea Vladimir – Colegiul Naţional „Moise Nicoară“, Arad
Ciachir Mihnea Adrian – Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn“, Arad
Nădăşan Dan Emil – Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“, Cluj
Kaaki Walid Kalid – Colegiul Naţional „Gib Mihăiescu“, Drăgăşani
Diancof Lavinia Andreea – Liceul de Arte „Ionel Perlea“, Slobozia
Ţânţar Mirela Emilia – Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil“, Tulcea
Manea Cristina Florentina – Şcoala Gimnazială nr. 280, Bucureşti
Ionescu Alexandru Constantin – Colegiul Naţional „Alexandru Lahovary“, Râmnicu Vâlcea