La data de 1 noiembrie 2012, când Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfinţii Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în parohia Berteştii de Jos, Protoieria Însurăţei, judeţul Brăila a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu cu sobor de 7 preoţi şi organizată o caravană medicală.

Pentru a spori evlavia bunilor credincioşi din această parohie aflată la marginea eparhiei, Înaltpreasfinţia Sa a adus în procesiune icoana şi moaştele Sf. Nectarie Taumaturgul aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. După slujba Acatistului Sf. Nectarie, Chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Taina Sfântului Maslu, înconjurat de un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate.

Între credincioşii participanţi s-au numărat peste 40 de copii, elevi şi preşcolari ai unităţii de învăţământ din localitate, majoritatea implicaţi activ în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“. Toţi s-au închinat la icoana cu moaştele Sf. Nectarie Taumaturgul, după care au fost unşi cu untedelemn sfinţit de către Înaltpreasfinţia Sa, care le-a oferit şi câte o iconiţă cu chipul sfântului.

„După ce poporul a mers la Sf. Nectarie, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa, şi Sf. Nectarie a mers în parohia de la marginea eparhiei, Berteştii de Jos. Este o comunitate unde creştinii încearcă să ţină ritmul în ciuda dificultăţilor economice şi a celor de zi cu zi, dar care astăzi au arătat speranţă prin participarea la Taina Sfântului Maslu.

În acelaşi timp, lucrarea pastorală, vrednicia şi hărnicia preotului Aurel Coman, parohul de aici s-a unit cu prezenţa preoţilor colegi din zonă, cu entuziasmul copiilor şi tinerilor din programele parohiale dar şi cu prezenţa medicilor trupeşti care s-au unit la rândul lor cu Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, Hristos Domnul asistat de Sfântul Nectarie pentru a pregăti luna noiembrie, luna apostolatului Sfântului Andrei din comunităţile mici către comunităţile care trebuie să crească în Hristos Domnul, în sănătate, în pace şi în bucurie!”.

La final au fost împărţite pachete cu alimente şi dulciuri.

După ce au primit vindecare sufletească prin Taină şi cuvânt, credincioşii au fost invitaţi în caravană medicală organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Centrul Medical „Irina“ din municipiul Galaţi. Medicii voluntari au oferit consultaţii gratuite tuturor persoanelor aflate în situaţii materiale şi financiare precare.

Cantine sociale