Cu ocazia sărbătorilor spirituale dedicate Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii celor încarceraţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian, în cadrul celor trei penitenciare de pe teritoriul eparhiei - Galaţi, Brăila şi Tichileşti - diferite manifestări liturgice, pastorale, misionar-filantropice şi sociale în instituţiile menţionate, pentru a veni, după cuvântul Mântuitorului Hristos, Care spune „în temniţă am fost şi m-aţi cercetat”, în întâmpinarea celor care pentru o perioadă de timp vieţuiesc în ele.

Manifestările spirituale au debutat în Penitenciarul Galaţi încă din ajunul sărbătorii cu un program deosebit. La ceas de Vecernie, a avut loc slujba de binecuvântarea a noii capele, într-un alt spaţiu, mult mai generos, pentru ca persoanele private de libertate să se roage şi să participe la sfintele slujbe în duminici şi sărbători. Slujba a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai conducerii penitenciarului, un număr de 40 de deţinuţi, precum şi preoţi şi credincioşi din parohiile care în această zi desfăşoară programe misionare în această instituţie.

În cadrul Penitenciarului pentru minori Tichileşti, ziua de 29 iunie a început cu oficierea sfintei şi dumnezeieştii Liturghii în capela special amenajată, delegat eparhial la acest eveniment fiind pc. pr. dr. Ovidiu Dănuţ Soare. După rostirea cuvântului de învăţătură, împreună cu persoanele private de libertate, au avut loc discuţii pe diverse teme, privind însemnătatea şi sensurile libertăţii, importanţa iubirii în cadrul familiei şi în comunitate.

Activităţi asemănătoare s-au desfăşurat şi la Penitenciarul Brăila, delegat eparhial fiind pc. pr. consilier Ionel Rotaru, însoţit de pc. pr. protoiereu Gheorghe Marinescu. După terminarea slujbei, într-un cadru festiv, la Aşezământul filantropic eparhial „Sf. Pantelimon” – Lacu Sărat, Brăila, a avut loc un eveniment la care au participat actualii şi foştii lucrătorii ai penitenciarului, acestora din urmă, primind diplome pentru întreaga activitate depusă. În acest cadru a fost apreciată în mod deosebit lucrarea pastoral-misionară săvârşită, în condiţii grele, de către pc. pr. de la penitenciare, care se implică prin diferite activităţi şi aduc speranţă, credinţă şi dragoste celor care vremelnic, o parte din viaţa lor o petrec în închisoare.

<p>
</p>

Cantine sociale