În contextul Zilei Culturii Naţionale, numeroase instituţii de cultură şi de învăţământ din România organizează în aceste zile evenimente dedicate împlinirii a 172 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Un astfel de eveniment cultural-educaţional şi artistic, menit să omagieze personalitatea „Luceafărului“ poeziei româneşti a fost organizat astăzi, 14 ianuarie, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasafinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de profesorii şi elevii de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi.

Manifestarea a debuta în capela Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi profesori şi săvârşirea slujbei Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu.

Chiriarhul Dunării de Jos a prezentat repere importante din opera vastă a geniului literaturii româneşti, reliefând dragostea acestuia faţă de popor, de patrie, de limbă şi de credinţa în Dumnezeu.

Evenimentul a continuat în Sala mare a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi cu un program cultural şi artistic dedicat marelui poet român, în care tinerii seminarişti de la clasele primare, gimnaziale şi liceale au intonat cântece şi au recitat poezii eminesciene cu referire la Dumnezeu, rugăciune, copilărie şi frumuseţile naturii.

Invitat special la eveniment a fost domnul prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş, cunoscut scriitor şi om de cultură gălăţean, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Distinsul invitat l-a omagiat în cuvinte alese pe poetul naţional Mihai Eminescu şi a făcut o pledoarie pentru stimularea lecturii în rândul tinerilor.

În cadrul evenimentului a fost lansat volumul de poezii „Mărturisire“, prefaţat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi apărut în luna decembrie a anului trecut la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, avândul ca autor pe scriitorul Virgil Nistru Ţigănuş.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit cadrelor didactice pentru deosebita organizare, precum şi conducerii teatrului gălăţean pentru găzduirea evenimentului.

La plecare, elevii prezenţi au primit autografe din partea autorului pe volumul lansat astăzi.

Pr. Rareș Bucur

Cantine sociale