În spiritul tradiţiei de la Dunărea de Jos privind manifestările prilejuite de cinstirea Duminicii Ortodoxiei, în conlucrare cu Inspectoratele Şcolare Judeţene Galaţi şi Brăila, în şcolile de stat din cuprinsul Eparhiei a fost organizată şi desfăşurată cea de a XV-a ediţie a concursului de schiţe şi desene cu tematică iconografică dedicat Duminicii Ortodoxiei, pe tema „2016: Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti“.

În acest sens, urmare Parteneriatelor încheiate între parohii şi şcoli, au fost derulate mai multe etape ale acestui program. Mai întâi profesorii de religie au identificat icoane ortodoxe autentice pe care le-au oferit elevilor, pentru a le servi drept model. Apoi, în perioada 7-16 martie s-a desfăşurat concursul propriu-zis, în şcoli şi licee jurizarea organizându-se în zilele de 17 şi 18 martie, în cadrul cărora s-au selectat cele mai bune lucrări.

La Duminica Ortodoxiei (20 martie a.c.), copiii şi tinerii din unităţile de învăţământ, implicaţi în proiect, au fost invitaţi la bisericile parohiale, unde au prezentat credincioşilor lucrările lor. Tinerii au participat la Sfânta Liturghie iar la momentul oportun preoţii i-au felicitat public şi le-au oferit diplome şi premii celor mai talentaţi dintre aceştia. Lucrările iconografice premiate au fost preluate de profesorii de Religie şi s-au constituit în expoziţii organizate la parohii, în şcoli sau licee.

La nivelul eparhiei, la această activitate au participat 5809 elevi, iar valoarea totală a premiilor acordate a fost de 63.873 lei.

Pr. Daniel Zlate, inspector pentru catehizarea tineretului

 

Cantine sociale