În ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, conform unei frumoase tradiţii păstrate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, s-a desfăşurat „Pelerinajului luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei“, ajuns anul acesta la cea de-a 19-a ediţie.

Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România şi Ligii Studenţilor.

La procesiune a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea celor peste 200 de tineri studenţi, mulţi dintre aceştia membri ASCOR de la filialele din România şi din Basarabia, dar şi elevi de la liceele gălăţene, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc.

De la Catedrala Arhiepiscopală, tinerii entuziaşti cu icoana celui dintâi chemat dintre Apostoli, cu torţe şi lumânări aprinse în mâini au plecat către capela Seminarului Teologic Orotodox ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, intonând pe tot parcursul procesiunii troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul şi alte cântări bisericeşti.

La sosirea în capela seminarului, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti cărora le-au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei“, participând în continuare cu toţii la slujba de priveghere închinată Apostolului românilor.

Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Andrei, pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu şi să arate într-un chip văzut lumina izvorâtă din viaţa şi propovăduirea sfinţilor.

Pr. Rareş Bucur

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească pentru seminariştii gălăţeni.

În dimineaţa zilei de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi profesori şi diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în capela seminarului ocrotită de Apostolul românilor.

La slujbă au participat elevii şi membrii corpului didactic, părinţi ai tinerilor seminarişti şi credincioşi din municipiul Galaţi.

La momentul cuvenit, elevii acestei şcoli teologice au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, Părinte Arhiepiscop i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi le-a oferit iconiţe.

La final, seminariştii din clasele primare, au susţinut în curtea şcolii un program cultural-artistic închinat Sfântului Apostol Andrei şi satului românesc, dar şi Zilei Naţionale a României ce va fi serbată peste câteva zile, în care au interpretat cântece religioase şi patriotice şi au recitat poezii.

Pr. Rareş Bucur

În calendarul manifestărilor cultural-misionare organizate cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al întregului neam românesc şi al aducerii la Galaţi a moaştelor Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, se înscrie şi organizarea tradiţionalului concert de muzică bisericească şi patriotică al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi, ajuns anul acesta la cea de-a XXVI-a ediţie.

Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântare şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În debutul întâlnirii, participanţii la concert au putut vedea în foaierul Teatrului gălăţean, mai multe ateliere de lucru pentru confecționarea de obiecte decorative tradiționale românești, în cadrul cărora elevii seminariști de la clasele primare și gimnaziale și-au arătat priceperea și îndemânarea dobândite în cadrul cursurilor practice desfășurate de școală.

Concertul, aşezat anul acesta sub genericul „Satul, leagănul meu de dor“, a fost găzduit de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ din municipiul Galaţi şi a reunit pe scenă Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei”, Corul „Zefir“, format din elevele secţiei Patrimoniu Cultural din cadrul Seminarului gălăţean și Corurile de copii de la clasele primare și gimnaziale.

Programul propus de elevii seminarişti a cuprins piese corale, cântece patriotice şi momente de folclor autentic dedicate satului românesc.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a ținut un cuvânt de binecuvântare și de apreciere pentru organizarea de excepție a evenimetului în care satul românesc a fost ilustrat foarte frumos prin cântece, dansuri, costume tradiționale și recitări de poezii care au reușit să aducă în sufletele celor câteva sute de participanți pacea, bucuria și amintirea bunicilor și străbunicilor noștri.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a amintit celor prezenți că cel care a așezat Seminarul Teologic din Galați sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei a fost marele patriarh Nicodim Munteanu, comemorat anul acesta în Patriarhia Română.

Publicul gălăţean de toate vârstele, încântat de această seară cultural-artistică, a răsplătit tinerii interpreţi şi profesorii lor cu îndelungate ropote de aplauze.

Pr. Rareş Bucur

În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Seminarul Teologic Ortodox din Galaţi îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual printr-un eveniment cultural-misionar de excepţie, şi anume Simpozionul naţional interseminarial.

Tema tratată în cadrul simpozionului a fost dedicată în acest an satului românesc şi s-a intitulat „Reflecţii ale tinerilor despre satul românesc – mărturii despre preoţi, învăţători şi gospodari“.

În Capela seminarului gălăţean au fost deschis în mod solemn lucrările simpozionului cu slujba de Te Deum, săvârşită de preoţii profesori ai acestei şcoli, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În continuare, dezbaterile s-au desfăşurat în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit şi a prezentat câteva apariţii editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos cu referire la satul românesc şi la comemorarea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu.

La eveniment au participat preoţi profesori şi elevi reprezentanţi ai seminarelor teologice de la Mănăstirea Neamţ, Huşi, Slobozia şi Galaţi, cărora li s-au adăugat tineri elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din Galaţi, Brăila, Tecuci, Făurei şi Ianca.

De asemenea, seminariile din Iaşi, Piatra Neamţ, Buzău şi Târgovişte, precum şi alte trei licee brăilene au trimis lucrările întocmite special pentru acest eveniment.

Peste 20 de seminarii şi licee din ţară s-au numărat printre participanţii la această manifestare organizată de Seminarul din Galaţi.

În prima parte a întrunirii au fost susţinute mai multe referate la tema propusă, după care, în cadrul a patru ateliere de lucru, coordonate de către o comisie de profesori, au fost dezbătute aspecte importante cu privire la: satul românesc – tezaur de tradiţii; preoţi, învăţători şi primari gospodari – exemple de demnitate şi smerenie; viaţa şi activitatea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi traducerile de carte bisericească – bogăţii culturale.

Cu acest prilej, a fost lansat volumul 19 intitulat „Mărturisitori şi contribuţii ale unităţii de neam şi de credinţă din eparhii, reflectate în conştiinţa tinerilor de astăzi, realizat cu contribuţia ştiinţifică a elevilor de la seminarul gălăţean şi de la alte şcoli teologice din ţară, coordonaţi de profesorii lor.

În încheiere au fost oferite Diplome de participare şi alte publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, tuturor tinerilor implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului.

Pr. Rareş Bucur

În preajma sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, atât Seminarul Teologic Ortodox din Galaţi care îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual în aceste zile, cât şi Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, în parteneriat cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos au desfăşurat ample activităţi cultural-educative.

Prima manifestare culturală s-a desfăşurat în Sala de festivităţi a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, acolo unde elevii acestei şcoli au prezentat repere importante din viaţa şi activitatea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi au prezentat cartea intitulată „Viaţa de seminar“ a preotului profesor Grigorie Petrov de la Academia din Kiev şi tradusă în limba română de patriarhul Nicodim, pe când era arhimandrit şi Director al Seminarului Teologic din Galaţi.

La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a realizat o privire retrospectivă asupra unor momente şi elemente definitorii care au creionat potretele celor doi patriarhi cărturari, comemoraţi în acest an în Biserica Ortodoxă Română.

Pentru a se înţelege mai bine activitatea deosebită desfăşurată, dar şi perioada în care cei doi patriarhi ai Ortodoxiei româneşti au păstorit Biserica, au fost vizionate cele două filme documentare realizate de Trinitas TV.

În semn de mulţumire pentru inspiraţia pe care natura creată de Dumnezeu o aduce de nenumărate ori oamenilor, mai ales în zonele săteşti, dar şi pentru faptul că oraşul Galaţi este cunoscut ca fiind „oraşul teilor“, iar strada principală a acestuia este cea mai lungă stradă cu tei din Europa, elevii au plantat în curtea unităţii de învăţământ teologic 50 de tei care să amintească urmaşilor de anul omagierii satului românesc.

Cea de-a doua manifestare s-a desfăşurat la Muzeul eparhial, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ şi a cuprins un simpozion dedicat celor doi întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române, comemoraţi în anul 2019, organizat de profesorii, studenţii şi masteranzii Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, în cadrul căruia participanţii au avut posibilitatea de a audia două excepţionale prezentări de carte şi de a vizita expoziţia de icoane intitulată „Icoana, dor de cer“ şi o expoziţie de carte veche, pregătite special pentru această zi.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre viaţa patriarhului Nicodim Munteanu şi despre moştenirea culturală de excepţie lăsată posterităţii de acest mare patriarh al Bisericii noastre.

În continuare, chiriarhul locului a inaugurat camera din cadrul Muzeului eparhial în care patriarhul Nicodim a locuit timp de 7 ani pe când era arhimandrit şi vicar al Eparhiei Dunării de Jos.

La final, toţi cei prezenţi la eveniment s-au închinat în capela „Întâmpinarea Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din cadrul fostului Palat episcopal şi au vizitat colecţiile muzeale aflate în această instituţie de cultură.

Pr. Rareş Bucur

Cantine sociale