Asociația Filantropică "Sfântul Vasile cel Mare" Galați

stop view Info
/

   În perioada interbelică noul Episcop al Dunării de Jos, Preasfinţitul Cosma Petrovici a înfiinţat un Comitet Central Eparhial ce urma să iniţieze un proiect filantropic de larg interes în Galaţi, şi anume două internate pentru copii săraci şi silitori la învăţătură pentru a le garanta „sănătate şi supraveghere părintească şi să formeze adevărate suflete şi caractere creştineşti şi româneşti”.

   Strângerea de fonduri, îngreunată de starea economică precară din acea perioadă şi a secetei, a întârziat realizarea acestui proiect. În urma solicitărilor făcute către Primăria Municipiului Galaţi a fost acordat terenul pe care urma să fie ridicată clădirea, fapt împlinit de către Preasfinţitul Antim Nica, noul Episcop al Dunării de Jos. Datorită războiului Preasfinţitul Antim a schimbat destinaţia clădirii, îndreptată către asistarea fetelor rămase fără unul sau ambii părinţi din cauza războiului.

   În urma demersurilor făcute de către Preasfinţia Sa la ministerele de resort şi fundaţiile de caritate au fost achiziţionate mobilierul pentru dormitoare şi sălile de clasă, rechizite şi alte materiale didactice. Astfel, la 8 Martie 1948 a avut loc deschiderea oficială a Orfelinatului Eparhial în care erau internate în jur de 60 fete.

   În urma schimbărilor survenite după al doilea război mondial, Preasfinţitul Antim, în urma presiunilor făcute, a cedat condiţionat clădirea orfelinatului (octombrie 1948), primind în schimb două locații corespunzătoare pentru cazarea fetelor din orfelinat şi a elevilor de la Şcoala de Cântăreţi.

   În tot acest interval ( 1948-1997) clădirea orfelinatului a fost confiscată şi a primit diverse utilităţi găzduind diferite instituţii, în ultimii 30 de ani fiind sediu al Tribunalului Galaţi. Prin construirea Palatului Justiţiei (începând cu anul 1990), a devenit posibilă retrocedarea sediului Tribunalului Galaţi către Episcopia Dunării de Jos, la sfârşitul anului 1997.

   Din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian s-a format un organism care urma să se ocupe de reorganizarea şi reamenajarea Orfelinatului Eparhial pe care l-a pus sub ocrotirea spirituală a Sfântului Vasile cel Mare. Toate aceste lucrări au fost finalizate în toamna anului 2000 când a avut loc şi redeschiderea oficială a Orfelinatului, pe 12 octombrie, în prezenţa Sanctităţii Sale Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, a vrednicului de pomenire Preafericitul Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfinţitului Casian al Dunării de Jos, ale autorităţilor locale, preoţi şi credincioşi.

   Păstrând linia înaintaşilor, Orfelinatul urma să asigure ocrotire, îngrijire şi educaţie copiilor săraci, orfani, silitori la învăţătură. În momentul de faţă, misiunea noastră este de a asigura ocrotirea, educarea, combaterea marginalizării sociale, a sărăciei, a suferinţei, precum şi încurajarea dezvoltării morale personale.

   Asociaţia asigură servicii acreditate specializate de asistenţă socială, servicii de găzduire pe perioadă nedeterminată, servicii de educare, de socializare şi de petrecere a timpului liber, de reintegrare familială şi comunitară a unui număr de 30 asistate. Ele beneficiază de următoarele servicii: ocrotire, îngrijire, hrană, îmbrăcăminte, educaţie, adăpost, asistenţă şi consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială, asistenţă medicală de specialitate.

   Toate serviciile de asistenţă socială şi educaţională sunt asigurate de către angajaţii şi voluntarii Asociaţiei, precum şi cu aportul deosebit al maicilor din cadrul Mănăstirii “Sfântul Vasile cel Mare”, aflată în incinta aceluiaşi aşezământ.

   În momentul de faţă, susţinerea activităţilor acestui centru socio-educaţional se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi.

   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte
   Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it